INSTRO A GOGO OSA 1

Instro A Go Go Radio Show tarjoaa kurttuotsaisen bio- ja diskografioiden selailun sijaan sukkelaa sanailua ja mielenkiintoisia anekdootteja popkulttuuriin jälkensä jättäneistä ilmiöistä ja ihmisistä.

Musiikkivalinnoissa olemme tietoisesti suosineet suurkaupunkien sykkeessä 50-luvun lopulla syntynyttä ja 60-luvulla kukkaan puhjennutta kiihkeää ja tanssittavaa go-go´ta. Go-go ei kuitenkaan ole oma musiikkigenrensä vaan se on puhdasta fiilistä, joka on määritelmänä yhtä vaikeaa selittää kuin esim. svengi - sitä joko on tai sitten sitä ei ole. Mutta parasta go-go´ssa on se, ettei tarvitse tietää musiikista mitään, sillä sen välitön rento kiihko, eli groove, iskee suoraan hermoon - tunnistat go-go´n kun kuulet sitä.

Go-go oli 60-luvun universaali syke, jota kuuli muotinäytösten catwalkeilla, hienoissa yökerhoissa, piskuisissa kellariklubeissa ja elokuvien soundtrackeillä. Se kuului New Yorkin rhythm and bluesissa, Kalifornian surfissa ja Lontoon mod jazzissä. Go-go säesti uuden sodanjälkeisen sukupolven, 60-luvun nuorten aikuisten tekemistä heidän suunnitellessaan innovatiivisesti tulevaisuutta kulttuurin jokaisella saralla.

Instro A Go Go Radio Show on radio-ohjelma, joka viihdyttää, yllättää ja herättää keskustelua kahvipöydässä. Tervetuloa go-go-maailmaamme.

Mietimme shown teemakappaletta ja sellaiseksi valikoitu kummankin vanha suosikki: Jet Harrisin "The Man with the Golden Arm" vuodelta 1962. Kappalehan oli alunperin Elmer Bernsteinin sävellys samannimiseen Frank Sinatran tähdittämään elokuvaan vuonna 1955.

Loading...

JOHNNY & THE HURRICANES

Yhdysvaltalainen insrumentaaliyhtye, Johnny & The Hurricanes, nousi ”Red River Rockillaan” myyntilistan kärkeen molemmilla puolin Atlanttia 1959. Kiihkeä keikkailu- ja levytystahti alkoi kuitenkin nopeasti nakertaa alkuperäisen kokoonpanon kemiaa. Asiaa ei auttanut yhtyeen johtajan ja fonistin Johnny Parisin yhä diktaattorimaisemmat johtometodit. Alkuperäisen kokoonpanon hajoamisen jälkeen yhtye ei enää saanut aikaiseksi mainittavia hittejä, vaikka keikkasuosio jatkui varsinkin Euroopassa ja Aasiassa. Tässä kuitenkin mehukas esimerkki Johnny & The Hurricanesin studiokunnosta alkuperäisen kokoonpanon hajoamisen jälkeen: ”(Comin´) Home Baby”.

THE SOUNDS

Suomalaisen rautalankamusiikin peräti tärkein yhtye, The Sounds, aloitti levytysuransa Toivo Kärjen rautaisesti johtamassa levy-yhtiö Fazerissa, mutta siirtyi 1964 nuorekkaammalle Scandialle. Tuolta Scandian aikakaudelta on myös peräisin tämä innovatiivisesti klassista musiikkia ja rockia yhdistävä ”Roll Over Bach”.

THE JOKERS

Brasilialaisen Ary Barrason ”Na Baixa do Sapateiroa” on versioitu 30-luvulta lähtien lukemattomia kertoja. Meidän ohjelmaan sopivin versio löytyi belgialaiselta The Jokersilta vuodelta 1966. Tässä kappaleen nimi on typistetty muotoon ”Baia”. Kuunnelkaapa kuinka ennakkoluulotonta fuzzin käyttöä rautalankabändiltä.

BURT BLANCA

Belgialainen kitarasankari ja rock-pioneeri Burt Blanca aloitti ammattimuusikon uran jo teini-ikäisenä 1960. Rankkana rokkarina tunnetun Blancan keikka- ja levytysrepertoaariin kuuluivat alusta lähtien myös instrumentaalit, kuten tämä hänen omasävellys: ”Texas Rider”.

JOHN BARRY

John Barry oli tuottelias englantilainen muusikko, orkesterinjohtaja ja elokuvasäveltäjä ja sai uransa aikana peräti 5 Oscar-pystiä. Hän vastasi, kahta poikkeusta lukuun ottamatta, aina 80-luvun lopulle asti James Bond -elokuvien musiikista. Barry oli tehnyt elokuvamusiikkia jo ennen Bondeja, mutta vasta ”Dr. No” teki hänet tunnetuksi ja kysytyksi ammattilaiseksi. Mikä siis sopisi paremmin malliksi kuin rautalankaisa ”James Bond Theme” em. elokuvasta vuodelta 1962.

HUGO MONTENEGRO

Hugo Montenegro oli yhdysvaltalainen orkesterinjohtaja ja erityisesti elokuvasävellysten erikoismies. Varsinkin sovitukset olivat hänen erikoisalaansa ja soundtrackejä syntyi Frank Sinatran, Dean Martinin kuin Elviksenkin elokuviin. Tähän jaksoon valitsimme kuitenkin agentti-teemaan sopivan sovituksen James Coburnin pääosittaman ”Our Man Flint” -elokuvan tunnussävelmästä vuodelta 1966.

THE VENTURES

The Ventures on yhtye, joka ei juuri esittelyjä kaipaa. Mainitaan nyt kuitenkin tämän ”Surf Rider” -kappaleen olevan yhtyeen kitaristi Nokie Edwardsin käsialaa ja se julkaistiin ensimmäisen kerran heidän ”Surfing” nimisellä albumilla 1963.

The Venturesin napakka live-versio alun perin The Fireballsin kappaleesta ”Bulldog” sisältyi Japanin kiertueen ohjelmistoon 1965.

”Journey To The Stars” on eräs rakastetuimmista ja eniten versioiduimmista Venturesin kappaleista ja löytyy vuonna 1964 julkaistulta ”Fabulous Ventures” -albumilta.

THE SHOCKWAVE!

Nostalgian lisäksi pyrimme tuomaan esille myös uutta ohjelmamme formaattiin sopivaa musiikkia. Tässä ensimmäisessä osassa sitä edustaa helsinkiläinen The Shockwave! agentti-teemaan sopivalla kappaleellaan: ”Contact”. Se löytyy yhtyeen 2014 ilmestyneeltä ”Contact From Space” -albumilta.

(mm. näin voit rakennella Martineja)

DRY MARTINI

n. 6 cl Gin
1 cl Valkoinen vermutti (kuiva)
Oliivit
Kaada ainesosat jääpaloilla täytettyyn shakeriin.
Sheikkaa.
Siivilöi jäähdytettyyn cocktaillasiin.
Lisää tarvittava määrä oliiveja.
VODKA MARTINI

Sitruunan kuori
2 cl Valkoinen vermutti (kuiva)
4 cl Vodka
Kuten Dry Martini
Koristele sitruunan kuorella
(… mutta myös: lisää oliivieja tarvittava määrä ja purista hieman sitruunan mehua mukaan. Kuva…)

Martinien kanssa sopii hyvin suomalaiset Sapakset. Kokeilimme omatekoista Lihapiirakkaa, Ankanmaksaritaria ja Hiillostettua Hevostartaria. Nyt ohje vain hevosesta, koska tekstiä tulisi niin paljon. kaikki ohjeet löytyvät ”JUURI NYT”-kirjasta (WSOY)

HEVOSTARTAR

  • 200g hevosen paahtopaistia tai fileetä
  • rouhittua mustapippuria & 2tl suolaa

SIPULIHÄRDELLI

  • 300 g helmisipuleita tai muita pieniä sipuleita
  • 5 dl perusetikkalientä (kirjan s.23)
  • 1 tl viherpippureita
  • ½ ruukkua timjamia
  • 1 d kuivattua omenaa
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • ½ nippua kevätsipulia ja suolaa

Hevostartar:Anna lihan asettua huoneen lämmössä ja poista mahdolliset kalvot. Raaputa lihasta tartaria veitsellä poikkisyyn suuntaisesti, älä vuole tai leikkaa. Laita tartarliha kulhoon, mausta suolalla ja pippurilla ja muotoile pieniksi pihveiksi. Kuumenna pannu ja sirottele sille 2tl suolaa. Paahda tartarin paistipinnat kiinni suolan päällä kypsentämättä lihaa

Sipulihärdelli: Kuori sipulit ja laita ne etikan kanssa kattilaan. Kiehauta ja hauduta muutama minuutti, kunnes sipulit hieman pehmenevät. Rouhu viherpippurit huhmarissa ja hienonna timjami. Sekoita pippuri, timjami ja omena sipuliseokseen. Ota kattila pois levyltä ja lisää omenaviinietikka ja suolaa kevyesti. Silppua kevätsipulin varret ohueksi silpuksi ja sekoita hillokkeseen. Anna maustua hetken kylmässä.

LOKAKUUN 5. 1962: THE BEATLESIN ENSIMMÄINEN SINGLE & JAMES BONDIN ENSIMMÄISEN ELOKUVAN ENSI-ILTA.

NOKIE EDWARDS esiintyy Kulttuuritalossa 29.10.2015. Mukana vierailevia tähtiä, kuten The Shadowsin Brian Locking. Näin The Venturesin ja The Shadowsin jäsenet soittavat yhdessä ensimmäistä kertaa!

MELBA OGLE, Playmate July, 1964. Tätä kuvaa ei julkaistu vuoden -64 fotosessiossa.