INSTRO A GOGO OSA 10

Tuumailimme toimituksessa, että näin uuden vuoden alussa kääntäisimme katseet tähtiin. Avaruus on aina kiehtonut ihmismieltä ja toiminut inspiraation lähteenä myös musiikintekijöille. Ongelmana oli kuitenkin valita ohjelmamme kannalta toimivin lähestymiskulma tähän äärettömän laajaan aiheeseen. Lopulta päätimme tarkastella aihetta tieteen ja tekniikan näkökulmasta, nyt kun Suomikin on ampumassa avaruuteen ensimmäistä satelliittiaan vielä tämän vuoden syyskuussa. Emme kuitenkaan aio höpistä Suomen avaruuden valloitussuunnitelmista vaan sukellamme tietenkin menneisiin vuosikymmeniin ja suurvaltojen 60-luvulla käymän avaruuskilvoittelun maailmaan. Ja koska monet meidänkin konseptiin sopivat musiikintekijät hakivat inspiraationsa juuri avaruudesta, niin myös musiikki on valittu sen mukaisesti - Let´s take a journey to the stars!

Neuvostoliiton ilmavoimien majuri Juri Gagarin harppasi historian lehdille oltuaan ensimmäinen ihminen avaruudessa. Tämä tapahtui Vostok 1 -avaruusohjelman lennolla 12.4.1961. Sen jälkeen Gagarin kiersi ympäri sosialistisia maita, mutta kävi myös Suomessa, Tanskassa ja Ranskassa, kertomassa kokemuksistaan. Gagarin kuoli 27.3.1968 MiG-15 harjoitushävittäjän koelennolla.

THE MONTESAS

Lähetyksemme musiikkiannin avaa 90-luvun lopulla perustettu saksalainen The Montesas. Tämä mainio, rockabillyä, surfia, beatia ja garagea herkullisesti yhdistelevä yhtye on vieraillut myös Suomessa. Valitsemamme kappale ”Space Invader” löytyy heidän vuonna 2010 julkaistulta avaruusaiheiselta ”Aloha From α-Centauri” -EP-levyltä.

THE TORNADOS

Avaruus ja sen äärettömyys kiehtoi myös brittiläistä studiotekniikan pioneeri Joe Meekiä. Hän oli säveltänyt vuonna 1962 kansainvälisen ”Telstar” -hitin samannimisestä satelliitista innoittuneena. Avaruusaiheeseen hän tuli palaamaan vielä useasti The Tornadosille tekemissään sävellyksissä, kuten seuraavana vuonna julkaistussa ”Life on Venus (Telstar II)”-kappaleessa.

THE VENTURES

”Mariner No.4” on samannimisen avaruusluotaimen mukaan nimetty The Venturesin kappale. Sehän löytyy yhtyeen ”Knock Me Out!” -nimiseltä albumilta, joka nousi Yhdysvaltain valtakunnallisen albumilistan sijalle 31. vuonna 1965.

PERREY-KINGSLEY

Konemusiikin saralla oli tehty kokeiluja jo 50-luvulta lähtien, mutta yhdysvaltalaisen parivaljakon Jean-Jacques Perreyn ja Gershon Kingsleyn vuonna 1966 julkaistu “The In Sound from Way Out!” oli ensimmäinen kokonaisuudessaan konemusiikkia sisältänyt albumi. Valitsimme tuolta vallankumoukselliselta avaruusajan levyltä vahvasti Joe Meekiltä vaikutteita saaneen ”Visa to the Stars”, joka on, myöhemmin mm. David Lynchin elokuvien musiikintekijänä tunnetuksi tulleen Angelo Badalamentin sovittama.

THE VULCANES

Yritimme penkoa enemmänkin tietoa tästä mystisestä kalifornialaisesta yhtyeestä, mutta lähes tuloksetta. Yhtyeen jäseniä soitti kuitenkin ”Out of Limits”-instrumentaalihitillä valtakunnallisen listan kärkeen nousseen The Markettsin keikkakokoonpanossa, joten uskoaksemme kyseessä on ihan oikea yhtye, eikä mikään sessiomiesten lumebändi. The Vulcanesin seitsemän singleä sisältävästä tuotannosta valitsimme avaruusaiheisen ”Moon Proben” vuodelta 1964.

THE TED TAYLOR FOUR

Brittiläisen pianisti/urkuri Ted Taylorin, pääasiassa instrumentaalimusiikkia esittänyt ryhmä ei varsinaisesti ollut mikään nuorisobändi, vaan soittajat koostuivat 50-luvun alusta asti toimineista muusikoista. Yhtyeen levytyskausi sijoittui vuosiin 1958-1962 ja leimallisin elementti TT4:n soundissa oli Taylorin soittamat Clavioline-urut, joita kuullaan myös joissain John Barry Sevenin alkutaipaleen levytyksissä. Ääninäytteessä ”Flyover” vuodelta 1961 pääsette tutustumaan tähän myöhemmin Joe Meekin hyödyntämään erikoiseen urku-soundiin.

THE SPOTNICKS

Ruotsalainen The Spotnicks saavutti listasijoituksia myös maansa rajojen ulkopuolella, kuten vuonna 1962 julkaistulla ”Rocket Manilla”. Yhtyeen kitaristin, Bo Winbergin vanhasta venäläisestä ”Kasakkapartio” -sävelmästä avaruusaikaan sovittama kappale singahti jopa Isossa Britanniassa listan 38. sijalle - ei lainkaan hassummin naapurin pojilta?

THE TONY HATCH ORCHESTRA

Vanhan kauhuikoni Boris Karloffin tähdittämä scifi/kauhu tv-sarja ”Out of This World” pyöri Englannin televisiossa yhden tuotantokauden verran vuonna 1962. Sarjaa itseään paremmin on jäänyt elämään sen samanniminen tunnussävelmä, jonka esitti Tony Hatch orkestereineen. Hatch on tunnettu säveltäjä ja hänen käsialaansa on myös mm. Suomeksikin käännetyt Petula Clark -hitit ”Downtown” (Kauan) ja ”You´re the One” (Sinä vain).

THE PRISONERS

80-luvun kovimman brittiläisen mod-bändin musiikissa sykki väkevänä 60-luvun psykedeelinen rock, mutta myös suoraviivaisempien garage rock -yhtyeiden perintö. Parhaiden mod-bändien tapaan The Prisonersin repertoaariin kuului niin ikään useita instrumentaaleja, joista teemamme sopii erinomaisesti ”Explosion on Uranus” vuonna 1985 julkaistulta ”The Last Fourfathers” -albumilta.

THE HYPNOMEN

Helsinkiläinen The Hypnomen on koko olemassaolonsa ajan hyödyntänyt avaruusteemaa musiikissaan. Oli siis alusta asti selvää, että tässä jaksossa soittaisimme jotain heiltä, mutta mitä? Saimme paranormaalia johdatusta valintaan järkälemäiseltä monoliitilta (ehkä samalta kuin Kubrickin ”2001” -elokuvassa), joka telepaattisesti kehotti soittamaan yhtyeen ”Watusi 99” -albumilta ”Astrotica”-nimisen kappaleen.

NASA:n valmistama Mariner 4 -avaruusluotain oli suunniteltu tekemään lähihavaintoja Marsista. Aikaisempia kevyempi luotain (260,68 kg) laukaistiin matkalle 29.11.1964. Marsin ohilennolta 14.-15.7.1965 se lähetti Maahan 21 valokuvaa ja muita mittaustuloksia. Luotain jatkoi matkaansa vielä 2,5 vuotta Aurinkoa kiertävällä radalla, kunnes vioittui mikrometeorien iskusta. Mariner 4 oli maksanut 83,2 dollaria.

Apollo 11 -avaruuslennon komentaja Neil Armstrong oli ensimmäinen ihminen Kuussa. Kuumoduuli Eagle laskeutui Rauhallisuuden mereen 21.7.1969. Ennen laskeutumistaan Kuun pinnalle Armstrong lausui nuo kuuluisat sanat: ”That´s one small step for a man, one giant leap for mankind.” Hetkeä myöhemmin myös astronautti Buzz Aldrin liittyi komentajansa seuraan keräämään näytteitä. Kuvassa Apollo 11:n miehistö.

Salaliittoteorioitsijat ovat aina rakastaneet avaruusteemaa. Osa mielikuvituksellisista väitteistä on jäänyt elämään, vaikka ne todisteiden valossa onkin kumottu. Eräs tunnetuin väite on, että Armstrongin ja Aldrinin kuukävely on toteutettu studio-olosuhteissa, koska astronauttien Kuun pintaan iskemä lippu liehuu, vaikka Kuussa ei ole tuulta. Pitää paikkansa että kuussa ei tuule, mutta siellä ei ole myöskään ilmanvastusta, joten astronauttien iskiessä lipun Kuun pintaan he tulivat heiluttaneeksi sitä ja liike jatkui, koska pysäyttävä voima liehumiselle oli ainoastaan Kuun vetovoima, joka on vain 1/6 Maan vetovoimasta. Taustalla ei myöskään näy tähtiä, seikka joka salaliittoteorioitsijoiden mielestä on niin ikään todiste studio-olosuhteista, mutta eipä niitä tähtiä näy päiväsaikaan Maassakaan.

Vostok 6 -lento (16.-19.6.1963) teki kosmonautti Valentina Tereškovasta ensimmäisen naisen avaruudessa. Tereškova yleni myöhemmin Neuvostoliiton ilmavoimien hierarkiassa aina kenraalimajuriksi asti ja hänet palkittiin Neuvostoliiton sankari -kunniamerkillä. Hän kävi Suomessa Tiedekeskus Heurekassa luennoimassa vuonna 2002.

Avaruusmatkailu innoitti myös muotisuunnittelijoita, jotka lanseerasivat pitkin 60-lukua erilaisia Space Age -mallistoja. Nämä avaruusajan vaatteet perustuivat kuvitelmaan vuoden 2000 pukeutumisesta. Turhat koristelut oli heitetty romukoppaan ja muotoilu oli modernia ja minimalistista.

Ranskalaisen André Courrèges esitteli ”Moon Girl”-kokoelmansa vuonna 1964, jolloin avainsana vaatemuotoilussa oli yksinkertaisuus. Kuutyttö-lookin viimeistelivät suuret valkoiset aurinkolasit ja kypärämäinen hattu. Kuvassa kuutyttönä Audrey Hepburn.

Ruotsalainen The Spotnicks haki innoituksensa avaruusmatkailusta aina esiintymisasujaan myöten. Lisäksi yhtyeen kitaristi Bo Winberg oli varsin innovatiivinen studiotekniikan kehittäjä pohjolassa ja rakensi tiettävästi ensimmäisenä maailmassa yhtyeelleen langattoman kitara- ja bassojärjestelmän. Spotnicks nähtiin Suomessa kesällä 2015, Winbergin mukaan jäähyväiskeikalla.

Stanley Kubrickin”2001: A Space Odyssey” (suom. 2001: Avaruusseikkailu) on poeettinen, metaforan alueella liikkuva kertomus ihmiskunnan aamuhämärästä sen olemassaolon uuteen aikakauteen. Elokuva oli täysin vallankumouksellinen ensi-iltansa aikaan vuonna 1968, sillä ennen sitä scifi-elokuvat olivat olleet parhaimmillaankin lapsellista b-luokan viihdettä. Kubrick halusi kuitenkin tehdä vakavasti otettavan ja teknisesti uskottavan tieteiselokuvan. Näyttelijöiden kanssa kuvaukset saatiin päätökseen jo 1966, mutta yli puolet kymmenen miljoonan budjetista vieneet trikkikuvaukset veivät vielä puolitoista vuotta. Työtunnit eivät menneet hukkaan, sillä vielä tänä päivänäkin elokuvan, Oscar-palkinnon arvoinen, visuaalisuus häikäisee.

Raquel Welch kohosi yhdeksi 1960- ja 1970-lukujen nimekkäimmäksi seksisymboliksi, vaikka hänen filmografiaansa ei suuria kassamenestyksiä mahtunutkaan. Tiede- ja tekniikkateemaamme sopiva elokuva kaunokaiselta silti löytyi: ”Fantastic Yoyage” (suom. Fantastinen matka) vuodelta 1966. Elokuva on eräänlainen käänteinen scifiseikkailu, jossa avaruuden sijaan tiedemiesryhmä, mukana Raquel Welch (kuvassa) tietenkin, kutistetaan ja lähetään tutkimusmatkalle ihmisen elimistöön. Suositeltavaa on myös vilkaista esim. YouTubesta Welchin hulvaton ”Space Girl Dance” -esitys vuodelta 1970.

Ranskalaiseen sarjakuvaan perustuva, Roger Vadimin ohjaama scifi-elokuva ”Barbarella” nousi myöhemmin camp-klassikon asemaan, vaikka floppasi valmistusvuotenaan 1968 surkeasti lippuluukuilla. Paljon paljasta pintaa esittelevän sankarittaren, nimihenkilö Barbarellan, osaan Vadim pestasi silloisen vaimonsa Jane Fondan, Sophie Lorenin ja Brigitte Bordotin kieltäydyttyä roolista. Barbarellan futuristiset ja niukat asut suunnitteli uransa huipulla 60-luvulla ollut ranskalainen muotisuunnittelija Paco Rabanne.

Koska vuoden ensimmäinen show äänitettiin sopivasti Frank Sinatran 100-vuotissyntymäpäivänä (12.12.2015), päätimme kunnioittaa vanhaa sinisilmää ottamalla avaruusmatkalle nautittavaksi… mitäpä muutakaan kuin Frankin suosikkijuomaa Jack Daniel´siä.