INSTRO A GOGO OSA 25 (2. kausi)

Olemme jo pitempään suunnitelleet tekevämme kokonaisen Suomi Surf Special Shown, mutta ensinnäkin: halusimme tehdä sen lähempänä kesää ja toisekseen, tarvitsimme aikaa kenttätutkimukseen selvittääksemme löytyykö Suomesta elinvoimaista surf-alakulttuuria. Ei löytynyt… ainakaan mainittavaksi alakulttuuriksi asti. Muutaman tavoittamamme suomalaisen elämäntapasurffarin mukaan olisi matkustettava Portugaliin tai aina Yhdysvaltoihin asti, jos jotain alakulttuuria tahtoisi löytää, mutta yhdistävänä tekijänä heillekään ei varsinaisesti ole surf-musiikki (vaikka sitäkin reggaen, punkin ja hip hopin ohella kuitenkin siis kuunnellaan), vaan elämäntyyli, johon kuuluu keskeisesti luonnon kunnioitus. Niin, mehän tiedämme, että surf-musiikin suuri pioneeri, Dick Dale on kiihkeä luonnonsuojelija. Mutta me siis vedimme vesiperän etsiessämme yhtenäistä surf-kulttuuria Suomesta, vaikka lajin harrastajia löytyy ja musiikistahan sellaisen kehittyminen ei olisi kiinni - sen tulette totisesti ohjelman aikana huomaamaan.

Ennen surffauksen pariin siirtymistä toimituksemme tahtoo onnitella 9. huhtikuuta 90 vuotta täyttänyttä Playboy-lehden perustajaa, päätoimittajaa ja Playboy Enterprises -yhtiön toimitusjohtajaa Hugh Hefneriä. Herrasta tulemme puhumaan enemmän syksymmällä.

CY COLEMAN

Nuori newyorkilainen jazzpianisti ja säveltäjä Cy Coleman sai nostetta uralleen 50-luvulla, kun itse Frank Sinatra otti levytettäväkseen kaksi tämän sävellystä: ”Why Try to Change Me Now” ja ”Witchcraft”. Lisää julkisuutta Coleman sai sävellyksestään ”Playboy´s Theme” Playboy -lehden perustajan Hugh Hefnerin juontamaan late night show´hun ”Playboy's Penthouse” (1959-1961). Kappaleen valitsimme Hefnerin 90-vuotispäivän kunniaksi heti lähetyksen alkuun.

DICK DALE & HIS DEL-TONES

Surf-musiikin suureksi pioneeriksi ja heavy metallin isoisäksi kutsuttu yhdysvaltalainen kitaristi Dick Dale harrasti surffauksen ja kitaransoiton lisäksi kilpa-autoilua ja leijonankesytystä. Malliksi Dalen tavaramerkiksi muodostuneesta kiihkeästä konekivääri-, eli stacatto-pikkauksesta valitsimme Lee Hazlewoodin sävellyksen ”Angry Generation”. Kappale on live-äänitys vuonna 1965 ilmestyneeltä “Rock Out with Dick Dale and His Del-Tones (Live at Ciro's)”, ja on sellaisenaan kiistaton dokumentti Dalen virtuoosimaisesta soittotaidosta.

TÖRMÄILYAUTOT

Helsinkiläisen Törmäilyautojen uudesta, silloin vielä julkaisemattomasta, EP-levystä tarjosimme näytteen jo osassa 18, mutta hyvää bändiä on soveliasta esitellä useammassakin lähetyksessä. Joten kertauksen vuoksi tämän hetken parasta mahdollista suomalaista surfia: Törmäilyautot ja nimikkokappale heidän viikko sitten ilmestyneeltä ”Surmanajaja” -vinyyli EP:ltä, olkaa hyvät.

THE GRANDE BOIS

Pirkanmaan kauhukakarat ovat herättäneet jo yli kymmenen vuotta kauhunsekaista ihailua omintakeisella horrortwangillään instrumentaalirockin harrastajien piirissä. Toimituksemme saamien tietojen mukaan bändi on valmistelemassa uutta, jo neljättä levyään. Esimakua tulevasta The Grande Boisin levystä saatte tämänkertaiseen jaksoon valitun ”Last Outpostin” myötä.

THE ATOMIC BLAST

Uutta albumia odotellessa otimme helsinkiläisen The Atomic Blastin edelliseltä pitkäsoitolta “Hypnosis” (2012) kuunteluun “Ride the Rocketin”. Valmisteilla olevalta albumilta toimituksemme pyrkii saamaan näytteen tai kaksi kuultavaksi heti, kun se vain on mahdollista.

LAIKA & THE COSMONAUTS

Laika & The Cosmonautsia voidaan perustelluin syin pitää surfin pioneerina meillä pohjolassa, sillä he soittivat jo 80-luvulla ehtaa ”ameriikansurfia”. Kappale on Lee Hazlewoodin sävellys ”Baja” ja se lukeutuu surf-musiikin kaanonissa suurten klassikoiden joukkoon, minkä ovat lukuiset bändit levyttäneet aina 60-luvulta alkaen. Laikojen versio löytyy heidän ensimmäiseltä pitkäsoitoltaan ”C´mon Do the Laika” (1988).

THE SHAKIN WHISKERS

The Shakin Whiskers on uusi, vasta viime vuoden lokakuussa perustettu surf & roll -bändi, jota voisi luonnehtia: The Blasters meets The Ventures. Yhtyeen repertoaariin kuuluvat sulassa sovussa niin laulettu rock and roll kuin vetiset instrumentaaliesitykset. Me valitsimme yhtyeeltä heidän räyhäkkään tulkinnan The Shadowsin klassikkokappaleesta ”The Savage”.

HUSKY & THE SANDMEN

Laikojen ohella suomalaisen surf-pioneerin statuksen ansaitsee tietenkin 90-luvulta seuraavan vuosituhannen puolelle ympäri Eurooppaa keikkaillut Husky & The Sandmen. Heiltä valitsimme näytteeksi yhtyeen toisen kitaristin ja urkurin Ben Engblomin sävellyksen ”Stargate”. Kappale löytyy vuonna 1996 ilmestyneeltä ”Arabian Night” -albumilta.

AL CASEY

Kitaristi Al Caseyn ammattimuusikon ura alkoi Phoenixissa 50-luvun puolivälissä hänen yhdistettyä voimansa paikallisen DJ:n, biisinikkarin ja tuottajan, Lee Hazlewoodin kanssa. 60-luvulle tultaessa Casey oli jo vakiinnuttanut asemansa Los Angelesin kärkikitaristien ryhmässä ja soitti yhtenä The Wrecking Crewin jäsenenä useilla aikakauden keskeisillä hiteillä. Ohjelmaan valitsemamme kappale ”Surfs You Right” vuodelta 1963 kuuluu surfin klassikoihin. Ja ei kahta ilman kolmatta, sillä sekin on Lee Hazlewoodin sävellys (tämän seikan huomasimme vasta jälkeenpäin, mutta se kertoo Hazlewoodin vaikutuksesta myös surf-musiikin pioneeriperiodilla)!

THE CRUEL SEALS

The Cruel Seals on tuore helsinkiläinen instrumentaalirock-yhtye, joka on nopeasti herättänyt huomiota alan harrastajien keskuudessa. Tällä hetkellä yhtye työstää ensimmäistä singleään, jonka julkaisuajankohta on aivan tässä kevään korvilla. Toimituksemme tarjoaa yhtyeeltä kuitenkin ilmaiset maistiaiset sitä odotellessa, Joe Meekin suojatteihin kuuluneen, The Checkmatesin ”Interpolin” hienona päivityksenä.

Kitesurfingissa, eli leijalautailussa käytetään isoa vetoleijaa liikuttamaan surffaajaa vedessä pienen laudan päällä. Laji jakautuu useisiin alalajeihin, sillä leijan kehittämää vetoa voidaan käyttää liikkumiseen vedessä, lumella tai maalla. Leijalautailuun kuuluvat erilaiset temput ja hypyt, joiden vaikutteet tulevat muista lautailulajeista. Leijalautailua ei pidä kuitenkaan sekoittaa liitämiseen tai lentämiseen. Lumella tapahtuvaa leijalautailua kutsutaan myös leijahiihdoksi ja vedessä tapahtuvaa leijalautailua leijasurffaukseksi. Icesurfingissa, eli purjekelkkailussa lauta on puolestaan varustettu kevyellä mastolla ja purjeella.

Rautio Sportin SUP-DEMO Tour:

  • 18.6 LA Jyväskylä
  • 19.6 SU Joensuu
  • 1-3.7 LA Oulanka
  • 7.7 TO Tampere
  • 8.7 PE Espoo (myös windsurf)
  • 9.7 LA Lahti
  • 20-21.7 Yyteri (myös windsurf)

Huomioi myös heidän cool Surf Center ja kauppa

Purjelautaliiton  sivuilta löydät kaiken, yhdistykset, kilpailut ja tapahtumat, mutta nopeasti kiteytettynä: Hienoimmat rannat löydät Yyteristä ja Kalajoelta. (Kun olet kohteessa, muista kuunnella c-kasetilta ihan liian kovaa Tapani Kansan versio California Dreamingista). Tapahtumista isoin on Yyterin SurffiViikko heinäkuussa, mutta kannatta muistaa myös legendaarinen Lauttasaaren Ympäripurjehdus.

Perämeri WindRiders ry ja Rautio Sports järjestivät maaliskuussa jääsurffauksen avoimet Suomen mestaruuskilpailut, jossa mukana olivat kaikki surffauksen talvilajit. Suomen mestaruuden icesurfingin, eli purjekelkkojen rata-ajossa nappasi Arto Ravander ja pronssille ylsi Antti Riihimäki (kuvassa).

Niin ikään suosittelemme tutustumaan Helsinki Surf Shopin sivustoon (www.helsinkisurfshop.fi) tai käymään paikanpäällä Lauttasaaressa sijaitsevassa myymälässä. He järjestävät myös kursseja ja vuokraavat välineitä surffauksen aloittelijoille.

Kiihkeästä ja märästä traditionaalisesta surfista tunnettu Husky and The Sandmen keikkaili menestyksellisesti perustamisestaan, vuodesta -92, lähtien Suomen lisäksi ympäri Eurooppaa pitkälle 2000-luvulle. Siinä ohessa syntyi kahden nykyisin jo loppuunmyydyn pitkäsoitoin, ”Arabian Nights” ja ”Ridin' The Wild Surf” lisäksi yksi jo keräilyharvinaisuudeksi luokiteltava pikkumusta single, ”Moonwaves”. 2004 yhtye ilmoitti jäävänsä telakalle, mutta viime vuosina Huskyt ovat jälleen aloittaneet varovaisen keikkailun ja uusi levykin on tulossa syksymmällä. Viime vuoden tammikuussa Huskyt nähtiin paahtamassa myös Instro a Go Go Clubilla.

Samana iltana Huskyjen kanssa nähtiin myös Törmäilyautot, joten sillä kertaa surf-musiikin ystäviä todellakin hemmoteltiin koko lipun hinnalla. Viikko sitten ilmestyi Törmisten ”Surmanajaja” vinyyli-EP, jonka toimituksemme suosittelee välittömästi hankkimaan, sillä painos alkaa jo nyt uhkaavasti olla loppuunmyyty. Kannustukseksi voimme paljastaa, että levy sai Go Go toimikunnan levylautakunnalta täydet viisi GO:ta!

Surf-musiikkia, ja perjantai-iltaisin meidän Surf a Go Go Showta, voitte kuunnella 24/7 North Sea Surf Radiosta: www.northseasurfradio.com.

Kona Beers