INSTRO A GOGO OSA 4

Sergio Leonen ja Clint Eastwoodin ensimmäisessä yhteistyössä, ”A Fistful of Dollars” (suom. Kourallinen dollareita) vuonna 1964,Eastwoodin esittämä vaitelias revolverimies asettuu puolustamaan Marianne Kochin esittämää kaltoin kohdeltua naista, koska muistaa omasta menneisyydestään vastaavan tapauksen, jolloin kukaan ei auttanut. Tiesittekö, että ”The Man with No Name” oli amerikkalaisten myyntimiesten keksintöä, sillä jokaisessa Dollaritrilogian elokuvassa Eastwoodin roolihahmo oli erilainen ja niillä myös nimet.

Sombrerot päähän, sillä tässä jaksossa aiheenamme on mm. Meksiko ja tuon mielenkiintoisen maan mielenkiintoinen kulttuuri. Tuttuun tyyliin käytämme aasinsiltoina aiheesta toiseen siirtymisessä, tällä kertaa siis Meksikoa sivuavia, loistavia instrumentaaliesityksiä. Lisäksi puhumme hieman Meksikoon sijoittuvista western-elokuvista ja ihan vain nautiskellaan paikallisesta (juoma)kulttuurista. Mutta eipä paljasteta koko juonta, sillä se kyllä selviää tarjoamamme mielikuvamatkan aikana.

LOS STRAITJACKETS

Kitaristit Danny Amis ja Eddie Angel perustivat yhtyeen Nasvillessä, Tennesseessä jo 1988 ja uudestaan 1994. Esiintyessään bändi sonnustautuu meksikolaisten vapaaottelijoiden käyttämiin lucha libre- naamareihin. Idean tähän, nykyisin jo tunnusomaiseksi tavaramerkiksi bändille muodostuneelle pukeutumiselle, Amis oli saanut lomamatkallaan Meksikossa. Los Straitjackets on eräs Yhdysvaltain (ja siinä samalla Meksikonkin) suosituimpia instrumentaalirock-yhtyeitä ja he ovat olleet myös Grammy-ehdokkaana. Instrumentaalilevyjen lisäksi he ovat tehneet yhteistyötä mm. Eddy Clearwaterin, Kaiser Georgen, Big Sandyn, Deke Dickersonin ja burlesque tanssiryhmä The World Famous Pontani Sistersin kanssa. Tähän ohjelmaan nappasimme yhtyeeltä “Jet Set” -nimisen kappaleen heidän samannimiseltä levyltään, joka on vuodelta 2012.

LOST ACAPULCO

Vuonna 1996 perustettu Lost Acapulco on Meksikon ykkösnyrkki surf-musiikin saralla. Olimme onnekkaita, kun saimme maistiaiset heidän upouudelta levyltä: leppoisa tunnelmapala nimeltään ”Coral Riff”.

RITCHIE VALENS

Traagisesti helmikuussa 1959 lento-onnettomuudessa 17-vuotiaana menehtynyt Richie Valens tunnetaan tietenkin ”La Bamban” ja ”Donnan” kaltaisista hiteistä, mutta valitsimme meidän ohjelman konseptiin istuvamman ”Fast Freight” -nimisen instrumentaalin.

THE FENTONES

Brittiläisen Shane Fentonin taustabändi The Fentones esitti 60-luvun alun henkeen myös instrumentaalikappaleita. Tämänkertaiseen teemaamme sopiva ”The Mexican” vuodelta 1962 saavutti kotimaassaan jopa singlelistan 41. sijan, joka jäi Fentonesin korkeimmaksi saavutukseksi listoilla ilman solistia - ei ollut siis Fentonesista haastajaksi The Shadowsille, puhumattakaan eräästä liverpoolilaisesta porukasta. Shane (oikealta nimeltään Bernard William Jewry) sen sijaan saavutti huikean suosion seuraavalla vuosikymmenellä uudistuneella imagolla ja nimellä… Alvin Stardust!

THE VENTURES

Toimikuntamme yhteiseltä suosikkiyhtyeeltä, The Venturesilta, löytyi tämänkertaiseen Mexico-teemaan sopiva harvemmin kuultu mariachi-henkinen ”Death of a Matador” vuodelta 1963.

THE QUIVERS

Voiko kappaletta Mexico-teemaan enää kauempaa hakea kuin Norjasta? Sellainen kuitenkin löytyi - norjalainen rautalankabändi 60-luvulla väliamerikkalaisissa tunnelmissa yhtyeen soolokitaristin, Arne Shultzen, säveltämässä ”Manyanassa.”

JACK NITZSCHE

Muusikkona, säveltäjänä, sanoittajana, sovittajana, tuottajana ja elokuvamusiikin tekijänä tunnettu Jack Nitzsche oli myös kuuluisan The Wrecking Crew -muusikkoryhmän keskeinen jäsen. Rumpali Hal Blainen perustama Wrecking Crew vastasi suureksi osaksi koko 60-luvun ja 70-luvun alun listoille singahtaneiden hittien taustoista ja teki tiiviisti yhteistyötä Phil Spectorin kanssa. Elokuvamusiikin kentältä Nitzsche napsi Oscar-, Bafta- ja Golden Globe -palkinnot. Tähän jaksoon valitsimme Nitzschen sovituksen Elmer Bernsteinin säveltämästä ”The Magnificent Sevenistä” (suom. Seitsemän rohkeaa miestä), joka on tietenkin samannimisen klassikkolänkkärin teemakappale.

ENNIO MORRICONE

Jos Leone uudisti western-genren, niin Morricone uudisti ko. genren musiikin. Perinteisten, eeppisten ja suureellisten, orkestraatioteemojen sijaan, osittain kengännauhabudjettisyistä, Morriconen musiikki oli päällekäyvän aggressiivista ja hän hyödynsi ennen kuulemattomalla tavalla rumpuja ja sähkökitaraa. Sähkökitara länkkärissä tuntuu ehkä tänä päivänä itsestään selvältä, mutta varsinkin vanhojen länkkäreiden ystävät tietävät, että näin asia ei ollut vielä vuonna 1964, jolloin ”Kourallinen Dollareita” valmistui.

THE MUTANTS

The Mutants on vuonna -98 perustettu helsinkiläis-kouvolalainen instrumentaali-yhtye, jonka musiikkia he itse kutsuvat Afro-Garage-Mamboksi. Termi on varsin kuvaava sillä tämä kuusimiehinen ryhmä ammentaa aineksia musiikkiinsa mm. Tito Puentelta, Link Wraylta, Bar-kaysilta, Isaac Hayesilta ja Stoogesilta. Euroopan maiden lisäksi he ovat keikkailleet myös Etelä-Amerikassa. Koska tässä osassa puhumme länkkäreistä niin olisi suorastaan rangaistavaa typeryyttä olla soittamatta heidän ”Mutacapypso Now!” -albumilta (2013) vahvasti Ennio Morriconen suuntaan kumartava ”Man From Rio Grande”. Nauttikaa, olkaa hyvät.

.

Sergio Leonen Dollaritrilogian tähti Clint Eastwood ei ollut Leonen ensimmäinen valinta, mutta tähän pääasiassa b-luokan elokuvissa ja lännensarja ”Rawhidessa” (suom. Lännen tie) esiintyneeseen näyttelijään oli tyytyminen, sillä Henry Fondan kaltaisen tähden lisäksi myös monet (silloin) tuntemattomammatkin näyttelijät olivat roolin hylänneet hahmon arveluttavan moraalin vuoksi. Tämä oli tietenkin onnenpotku Eastwoodille, joka joutui rooliaan varten kasvattamaan parran, kuten tässä, iloisesti Rooman katuja tallaavan, tulevan supertähden naamasta voi nähdä.

Richard Steven Valenzuela, eli Ritchie Valens oli ensimmäisiä suureen suosioon nousseita latinorokkareita, vaikka olikin syntyperältään yhdysvaltalainen. Valensin lyhyt, mutta nousujohteinen ura päättyi traagisessa lento-onnettomuudessa (3. 2 1959), jossa Valensin lisäksi kuolivat Buddy Holly ja Jay ”The Big Bobber” Richardson.

Nashvillessa, Tennesseessä perustettu Los Straitjackets on Yhdysvaltojen suosituimpia instrumentaalirock-yhtyeitä, mutta jopa stadionit täyttävää suosiota se nauttii Meksikossa. Yhtyeen toinen perustajajäsen, Danny Amis, eli Daddy-O Grande jopa asuu Meksikossa nykyisin. Yhtye on vieraillut Suomessa pariinkin otteeseen, minkä lisäksi Daddy-O on esiintynyt helsinkiläisen The Charadesin vieraana.

Klassikko-länkkärin, ”The Magnificent Seven” (suom. Seitsemän rohkeaa miestä), roolihenkilöt palkkiosumman mukaisessa järjestyksessä? Nuoret miehet Steve McQueen, Robert Vaughn ja James Coburn viihtyivät hyvin toiminnallisissa rooleissaan, joiden sanoivat olevan jokaisen poikana cowboyta leikkineiden unelma. Yul Brynnerin sen sijaan kerrotaan suhtautuneen nuorempiin hieman vähätellen ja Charles Bronsonin viihtyneen tapansa mukaan muista eristäytyen. John Sturgesin ohjaama elokuva oli vuoden 1960 suuria hittejä ja poiki useita (kehnoja) jatko-osia ja tv-sarjan. Elokuvan muistettavan sankariteeman sävelsi Elmer Bernstein.

”Kourallinen dollareita” oli ensi-illassa Italiassa syyskuussa 1964. Yhdysvaltojen elokuvateattereihin se pääsi vasta tammikuussa 1967. Elokuvan budjetti oli vaivaiset 200 000 dollaria, josta Eastwoodin palkkio oli 15 000. Vertailun vuoksi mainittakoon, että ”Seitsemän rohkean miehen” budjetti ylitti paria vuotta aiemmin kaksi miljoonaa dollaria.

Sergio Leone (1929 - 1989) puolustautui syytöksiin Dollaritrilogian väkivaltaisuudesta vertaamalla elokuviaan ihailemiensa Howard Hawksin ja John Fordin westerneihin: ”Minun elokuvissa kuolee kymmenen ihmistä ja se on makaaberia? Hawksin ja Fordin elokuvissa lahdataan kokonaisia intiaaniheimoja ja se on suurta eeposta?”

Tequiloissa Blancoja (väriltään kirkkaita) käytetään shoteihin ja drinkkeihin.

Väriltään tummemmat Reposadot ja arvokkaammat Añejot nautitaan sellaisenaan.

Manchamantel - Tablecloth stainer
Manchamantel - Tablecloth stainer
CARNITAS
Carnitas
Tostadas de Camaron

Meksikolainen ruoka on todellakin muuta kuin tex-mex. Tässä vain muutama kuva viime Meksikon reissulta.

LUCHA LIBRE on Meksikossa siis todella suosittu urheilulaji. Tapahtumat ovat enemmän kuin pelkkä koko illan show.

One thought on “INSTRO A GOGO OSA 4

  1. Mielenkiintoinen ohjelma. Kaveri lähetti youtube-linkin, mutta täällä teidän kotisivuillahan on paljon lisää Meksiko-aiheeseen syventävää juttua. Onko teiltä tulossa lisää eri maiden kulttuureihin perehdyttäviä jaksoja. En muuten edes tiennyt, että Meksikossa soitetaan rautalankaa…

Comments are closed.