INSTRO A GOGO OSA 42 (3. kausi)

Koska monilla amerikkalaisilla radio- ja tv-ohjelmilla on oma Halloween spesiaali, niin miksei meilläkin. Halloween-juhla mielletään meillä enemmän amerikkalaisten kaupalliseksi hömpötykseksi, vaikka Halloween Partyja on toki Suomessakin järjestetty, ensimmäisen kerran Kalastajantorpalla 1950.

Alun perin juhla kuului pakanalliseen kelttiläiseen kansanperinteeseen. Talvikauden alkamisen juhla, jolloin vainajien henkien vaelluksen ihmisten keskuudessa uskottiin olevan vilkkainta. Suomessa vastaavanlainen juhla tunnettiin kekrinä ennen kuin se sulautettiin kristillisten oppien mukaisesti pyhäinmiestenpäiväksi.

Nykyaikaiseen Halloweeniin, eli pyhäinpäivän aaton juhlintaan kuuluu tietenkin kurpitsalyhdyt, karkit ja kepposet ja totta kai vilkas vainajien liikehdintä. Näistä aiheista on siis koottu tämänkertainen showmme.

B-leffojen legendaarinen ohjaaja ja tuottaja, yhdysvaltalainen Roger Corman teki yhteensä peräti kahdeksan Edgar Allan Poen novelleihin perustuvaa kauhuleffaa vuosien 1960 ja 1964 välillä. Yhtenäistä näille elokuville oli mielipuolisuuden syövereissä liikkuvat henkilöhahmot, piinaava hulluus ja tietenkin kammottavat kellarit erinäisine kidutusvehkeineen. Ja useimmissa pääroolia näytteli kauhuleffojen eräs ikonisin mies, eli herkullisen itseensä tyytyväisesti ylinäyttelevä Vincent Price.

Irlantilaiset kertovat tarinaa miehestä nimeltä ”Stingy Jack”. Jack kutsui paholaisen kanssaan oluelle, mutta ei itse halunnut maksaa juomia. Hän houkutteli paholaisen muuttamaan itsensä kolikoksi, jotta voisi maksaa juomat. Paholaisen muututtua kolikoksi Jack ei maksanutkaan juomia, vaan laittoi kolikon taskuunsa, jossa oli myös hopeinen risti. Risti esti paholaista muuttumasta takaisin. Jack päästi paholaisen vapaaksi, mutta vain sillä ehdolla, että paholainen ei vaivaisi Jackia vuoteen.

Seuraavana vuonna hän huijasi paholaisen hakemaan puusta hedelmän ja käytti samaa taktiikkaa. Hän piirsi puun runkoon ristin, joka esti paholaista tulemasta alas. Hän ei päästänyt tätä alas, ennen kuin paholainen lupasi olla häiritsemättä häntä kymmeneen vuoteen ja jättämään hänen sielunsa rauhaan, kun hän kuolisi. Pian Jack kuoli. Paholainen jätti hänen sielunsa rauhaan, kuten oli luvannutkin, mutta Jumalakaan ei huolinut häntä. Jack jäi ikuisesti vaeltamaan maan päälle etsimään lopullista rauhaansa. Paholainen kuitenkin heitti hänelle helvetistä hiilen, jonka Jack laittoi evääksi ottamansa lantun sisään, jotta valo palaisi pitempään. Hänestä ruvettiin puhumaan nimellä "Jack of the Lantern", josta myöhemmin muodostui kurpitsalyhdyn nimi "Jack o' Lantern. Irlantilaiset alkoivat kaivertaa halloweenina pelottavia naamoja juureksiin ja laittamaan niitä ikkunoille ja ovien eteen pelottelemaan henkiä pois. Amerikassa lantut ja perunat vaihtuivat kurpitsaan.

THE LANCASTERS

Brittiläisen studiovelho Joe Meekin sessiomiehistä (mukana tuolloin myös Ritchie Blackmore) koottu kopla julkaisi The Lancasters nimellä yhden singlen 1965. A-puolen ”Satan´s Holiday” on varsin vapaasti sovitettu versio norjalaisen Edvard Griegin ”Vuorenkuninkaan luolassa” sävellyksestä, ja tuo sävellys taas kuului osaksi Henrik Ibsenin Peer Günt -näytelmää.

THE SPACE AGENCY

2002 perustettu brittiläinen The Space Agency yhdistelee musiikissaa herkullisesti rautalankaa, surfia, japanilaista elekiä ja hieman psykedeelisempiä sävyjä. ”Headless Hipster” vuodelta 2004 sopii aiheensa puolesta hyvin tämänkertaiseen Halloween teemamme.

BRIAN AUGER & THE TRINITY

Brittiläinen jazz- ja rock-urkuri Brian Auger aloitti julkisen uransa 60-luvun puolessa välissä mm. Steampacket -nimisessä rytmibluesbändissä. Lyhytikäisen kokoonpanon jälkeen Auger perusti kiitettävästi menestyneen The Trinityn, jonka singlen, ”Black Cat” vuodelta 1967, valitsimme tämänkertaiseen lähetykseemme. Siinä maestro näyttää minkälaista jälkeä taitava soittaja saa aikaan, kun hän ottaa massiivisista Hammond B3 -uruista kaiken irti - ihon kananlihalle laittava kuunteluelämys.

THE VENTURES

The Venturesin kauhu-aiheinen “He Never Came Back” löytyy heidän vuonna 1964 ilmestyneeltä, varsin hyvin listoilla sijoittuneelta “In Space” -albumilta. Kyseistä levyä on usein pidetty yhtenä Venturesin parhaista sen sisältämän innoittavan ja aikaansa nähden kokeellisen soundimaailman vuoksi.

THE ATOMIC BLAST

Instro A Go Go -klubilla peräti kahdesti esiintyneen helsinkiläisen The Atomic Blastin soitossa yhdistyy herkullisella tavalla garage-, surf- ja lounge-vaikutteet. Tästä voitte itse vakuuttua kuuntelemalla, vaikkapa Halloween teemaamme sopivan ”Digging My Grave”. Kappale löytyy heidän ”Hypnosis” -albumiltaan (2012). Huhujen mukaan yhtye työstää parhaillaan uutta albumia - joten pysytäänpä kuulolla.

THE MARKETTS

Kalifornialainen The Marketts singahti kansakunnan tietoisuuteen 1963 listahitillään “ Out of Limits”. Kitaristi Michael Z. Gordonin 1961 perustumalla yhtyeellä oli kaksi kokoonpanoa: keikka- ja studioryhmä - Jälkimmäinen koostui maineikkaan sessioryhmä The Wrecking Crew jäsenistä. Vahvasti soundtrack-tyylinen ”The Batman Theme” -albumi nousi 1966 yhdysvalloissa listalla sijalle 82. ja siltä nappasimme kuunteluun raidan nimeltään “Bat Cave”.

THE PRISONERS

Brittiläisen mod-yhtye The Prisonersin materiaalia kuuntelimme viimeksi 2. tuotantokauden alussa. Nyt tuli siis hyvä tilaisuus ja aika napata tämä mainio garage-sävytteinen instrumentaalikappale arkistomme kätköistä. Kauhuteemaan sopinee heidän visionsa ”Taru sormusten herrasta” -kirjan yhdeksästä kumitusratsastajasta: “Night of the Nazgul” vuodelta 1985.

THE VETTES

Lahjakas multi-instrumentalisti Bruce Johnston tunnetaan ehkä parhaiten The Beach Boysin jäsenenä, ensin 1965-1972 ja 1975-nykyisin. Ennen Beach Boyseja Johnston oli jo ehtinyt toimia Richie Valensin keikkabändin rumpalina ja sessiomiehenä mm. Sandy Nelsonin levyillä sekä tehnyt muutaman surf-levyn. Vuosina 1963-1964 hyvin monet kykenevät kalifornialaismuusikot tekivät aikakauden henkiin ainakin jonkinlaisen surf/hot -levyn. Johnston teki niitä useampiakin, mutta kuunteluun ehditään ottaa vain yksi, joten se olkoon The Vettesin ”Rev-Up” –albumilta löytyvä ”Devil´s Driver” vuodelta 1964.

THE MONKS

Garage-bändi The Monks on jännä tapaus siinä mielessä, että yhtye on 100% yhdysvaltalainen, mutta perustettu Gelnhausenissa Saksassa 1963. Kyseissä kaupungissa sijaitsi näet Länsi-Saksan liittolaisten armeijan tukikohta ja Monksin jäsenet suorittavat palvelusaikaansa siellä. Aluksi kundit soittelivat omaksi ilokseen aikakautensa surf-hittejä, mutta pian päästiin myös ihan oikeille keikoille. Suosio oli vähintäänkin yllättävää ja 1966 levytettiin albumi, jolta näytteeksi valitsimme obskuurin instrumentaalin “Blast off!”. Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, sillä kotona Yhdysvalloissa Monksit olivat täysin nobodyja ja pillit laitettiin pussiin 1967.

MAMBO HAMMER

Kouvolan suunnalta lähtöisin oleva Mambo Hammer oli aktiivisesti toiminnassa 2010-luvun vaihteen kummallakin puolella muutaman vuoden. Tiedustelujemme mukaan yhtye ei kuitenkaan ole kokonaan lopettanut olemassaoloaan, vaikkei ole pitkään aikaan tehnytkään keikkoja. Mambo Hammerin “Dead City” vuodelta 2008 on sopiva lopetus tämänkertaiselle kauhugalleriallemme.