INSTRO A GOGO OSA 49 (4. kausi)

Vuoden toisessa Instro a Go Go Radio Showssa muistelemme eksentristä studiovelhoa Robert George ”Joe” Meekiä, jonka kuolemasta tulee tänään, helmikuun 3. päivänä, kuluneeksi tasan 50 vuotta. On siis aiheellista ottaa mies edes lyhyeen käsittelyyn ja soittaa tietenkin jotain tämän edellä aikaansa olleen visionäärin musiikkia. Samana päivänä, mutta kahdeksaa vuotta aiemmin menehtyi myös toinen popmusiikin suurmies, nimittäin Meekin kovasti ihailema Buddy Holly tuossa kuuluisassa lento-onnettomuudessa, joten tässäpä tykötarpeita tämänkertaiseen show´hun. Tervetuloa mukaan.

Vaikka pahenevat psykoottiset oireet varjostivatkin vain 37-vuotiaana itseltään hengen riistäneen Joe Meekin elämän ehtoopuolta, niin miehen merkitystä populaarimusiikissa ei varjosta mikään. Ailahtelevasta luonteestaan huolimatta hän oli todellinen modernin studiotekniikan pioneeri. Ja tässä tapauksessa täytyy muistaa, että siihen aikaan ääniteknikot usein myös itse rakensivat laitteensa. Paljon isoja hittejä syntyi Meekin kotistudiossa Holloway Roadilla Lontoossa. Meek toimi usein tuottamiensa ja äänittämiensä kappaleiden säveltäjänäkin, vaikkei osannut soittaa sointuakaan mitään soitinta. Usein sävellystyö tapahtui niin, että Meek hyräili jollekin käyttämälleen sessiomuusikolla kappaleen ja tämä sitten nuotitti sen. Täysin erehtymätön vainu Meekillä ei suurista onnistumisistaan huolimatta ollut, sillä hän oli mies joka tyrmäsi Brian Epsteinin tarjouksen tuottaa Beatlesiä näiden alkuaikoina. Samoin kävi David Bowien suhteen.

Vuoden 1959 tammikuun 23. päivä alkanut, ympäri Yhdysvaltojen Keskilänttä pyörineen Winter Dance Party Tourin tähtiin lukeutui Buddy Hollyn lisäksi J.P. ”Big Bobber” Richardson, Dion & The Belmonts ja Ritchie Valens. Kiertue keskeytyi helmikuun kolmantena päivänä Hollya, Richardsonia ja Valensia kuljettaneen pienkoneen maahansyöksyyn, joka vaati kaikkien kolmen hengen. Kuvassa Holly vielä velmuilee kiertuebändiinsä basistiksi pestaaman ystävänsä Waylon Jenningsin kanssa.

THE BEACH BOYS

The Beach Boysin soolokitaristin Carl Wilsonin säveltämä instrumentaalikappale ”Surf Jam” löytyy heidän vuonna 1963 julkaistulta, järjestyksessä toiselta albumilta ”Surfin´ U.S.A.”. Kyseinen albumi oli bändin läpimurto, jolla he nousivat valtakunnallisen listan 2. sijalle ja samalla maansa ykkösketjuun. Levy menestyi myös Englannissa, mutta vasta vuonna 1965, jolloin se kipusi sijalle 17.

DAVID MARKS & THE A-PHONICS

David Marks on Beach Boysin alkuperäinen komppikitaristi, joka soitti yhtyeen neljällä ensimmäisellä albumilla siirtyen sittemmin mm. psykedeelisen rockin ja jazzin pariin liittyäkseen ryhmään uudelleen 90-luvun lopulla - ja pesti jatkuu edelleen. Marksin viime vuoden puolella ilmestynyt sooloalbumi ”Back in the Garage” antaa jo nimessään vihjeen, että se on tehty Beach Boysin alkutaipaleen henkeen, ja on uskollinen tuolloin Kalifornian nuorisoa hullaannuttaneelle surf-soundille. Bändikseen Marks on pestannut espanjalaisen A-Phonicsin, joka on tällä hetkellä Euroopan surf genren kärkiyhtyeitä ja kallellaan Marksin edustaman vanhan koulukunnan melodisempaan suuntaan. Näytteeksi valitsimme levyn neljästä instrumentaalista Marksin oman sävellyksen ”Sheriff of Noddingham”.

THE A-PHONICS

Espanjalainen The A-Phonics, joka tuossa äskeisessä David Marksin kappaleessa jo esiintyikin, on tehnyt myös omaa materiaalia ja kuunteluun nappasimme heidän viitisen vuotta sitten ilmestyneeltä ”Mediterrani Beat Guitars” -EP:ltä hulvattoman ”Napoli Nightsin”.

THE JOKERS

Belgialainen The Jokers oli maansa ensimmäisiä ja suosituimpia rautalankabändejä 60-luvulla ja niitti mainetta myös esim. Espanjassa ja heidän levyjään julkaistiin menestyksellisesti aina Japanissa saakka. Valitsimme kuunteluun ”Instant Coffeen” heidän 1965 julkaistun ”The Jokers Go Discotheque” -albumin b-puolelta. Kappale löytyy seiskatuumaisia sinkkuja keräilevien riemuksi myös samana vuonna julkaistun ”Song of Orfeu Negron” b-poskelta.

GEORGIE FAME & THE BLUE FLAMES

Brittiläinen Colin Powell oli vain 16-vuotias, kun hän aloitti 1959 sen ajan erään kovimman promoottorin, Larry Parnesin kiertueyhtyeessä, joka säesti mm. Marty Wildeä, Billy Furyä, Joe Brownia sekä Gene Vincentiä ja Eddie Cochrania näiden Englannin kiertueella. Powellin potentiaalisuus rivimiehestä parrasvaloon ei jäänyt Parnesilta huomaamatta ja nuori mies pääsikin esittämään myös soolonumeroita - ainoana ehtona, että omaksuisi uuden nimen, Georgie Fame. 60-luvun alussa Fame sanoutui irti Parnesin tallista ja saavutti The Blue Flames -yhtyeineen suosiota uudenlaisella rytmibluesia, jazzia, poppia ja jopa skata yhdistelevällä tyylillä - ensimmäinen listaykköshitti ”Yeh Yeh” vuonna 1964. Famen ura on jatkunut tasaisen varmasti aina näihin päiviin asti, mutta valitsimme kappaleen Famen ns. mod-vuosilta, tarkemmin sanottuna vuodelta 1966: ”El Bandido”.

JOHN LEYTON

Näyttelijä ja laulaja John Leyton (taustallaan kreditoimattomasti The Outlaws) pinkaisi Englannin listan ykköseksi Joe Meekin tuottamalla ja tämän luottomiehen Geoff Goddardin sävellyksellä ”Johnny, Remember Me”. Kappale tunnettiin hyvin myös Suomessa, tosin käännösiskelmänä mm. Kari Fallin, Matti Heinivahon, Olavi Virran ja Tapio Rautavaaran levyttämänä. Leyton vetäytyi 80-luvulle tultaessa kokonaan showbisneksestä, mutta aloitti 90-luvulla uudelleen esiintymiset, joita jatkaa edelleen mm. The Rapiersin kanssa.

THE GEMINI

Joe Meekin kotistudion housebandinä toimineen, mutta myös lukuisia kappaleita itsenäisesti levyttäneen The Tornadosin potkut saaneet jäsenet levyttivät (tekijänoikeussyistä The Gemini nimellä) kuin jäähyväisiksi ainoan singlensä b-puolelta löytyvän ”Goodbye Joen”. Kappaleen tuottajana ja säveltäjänä toimi niin ikään Meekin aiempiin suojatteihin kuulunut balladilaulaja Don Charles.

THE TORNADOS

The Tornadosin versio Barry Grayn säveltämästä teemakappaleesta (Gerry ja Sylvia Andersonin luomaan) suosittuun TV-animaatiosarjaan ”Stingray” oli yhtyeen ensimmäinen levytys, jossa ei ollut mukana enää yhtään sen alkuperäistä jäsentä. Meekin obskuuureja avaruussoundeja sisältävä kappale julkaistiin syyskuussa 1965. Tornadosin tarina loppui Meekin kuolemaan, mutta heräsi uudelleen eloon 70-luvulla peräti kahtena erillisenä kokoonpanona: The New Tornados ja Original Tornados - ja vielä kerran 90-luvulla Ray Randall´s Tornadosina.

BUDDY HOLLY

Ajattelimme, että tähän loppuun sopisi Buddy Hollyn vain hieman ennen kuolemaansa äänittämä ja postuumisti 1962 julkaistu versio vanhasta popstandardista ”Wait Till the Sun Shines, Nellie”, joka levytettiin ensimmäisen kerran niinkin aikaisin kuin vuonna 1905.