INSTRO A GOGO OSA 5

Brittiläis-italialainen elokuva ”Blow-Up” (suom. Erään suudelman jälkeen) vuodelta 1966 keskittyy jännitysteemaansa enemmän kuvaamaan muotikuvaajana toimivan päähenkilön (David Hemmings) henkistä rimpuilua ja tarjoaa ohessa lyhyen oppimäärän 60-luvun muotimaailmasta ja nuorisokulttuurista.

Yhdysvaltain Voguen päätoimittaja Diana Vreeland sanoi vuonna 1965: ”London is the most swinging city in the world at the moment.” “Swinging London” on varmasti tuttu nimitys monille, mutta minkälaisista rakennuspalikoista tuo Svengaava Lontoo oikeastaan koostuu? Muun muassa sitä pohdiskelemme tämänkertaisessa jaksossa. Musiikkipuolelta nostamme esille heti lähetyksen alussa englantilaisen Joe Meekin, tuon studiotekniikan pioneerin, suoranaisen velhon ja eksentrisen neron. Tätä ja paljon muuta siis luvassa tällä kertaa. Toivotamme teidät, hyvät kuulijat, mukaan matkalle 60-luvun värikkään Lontoon sykkeeseen.

THE TORNADOS

10. heinäkuuta 1962 Yhdysvallat singautti maapalloa kiertämään tietoliikennesatelliitti Telstarin, joka jo samana päivänä alkoi lähettää suoraa mannertenvälistä televisiolähetystä. Niin ikään mannertenvälisen yhteyden saavutti brittiläisen The Tornadosin ”Telstar” saman vuoden lokakuussa. Tämä studiovelho Joe Meekin säveltämä kappale nousi ensin 1. sijalle kotimaassaan ja saavutti sen jälkeen 1. sijan myös Yhdysvaltojen single-listalla. ”Telstar” oli vasta toinen (kautta aikain) brittiläinen kappale, mikä saavutti listan kärkipaikan Yhdysvalloissa.

THE OUTLAWS

The Outlaws toimi The Tornadosin ohella studioguru Joe Meekin tähtitallin artistien taustabändinä, mutta levytti myös useita, pääasiassa Meekin salanimellä Robert Duke säveltämiä instrumentaalikappaleita. Valitsimme kappaleen, jossa soolokitarassa tuolloin (1963) vasta 18-vuotias, Richie Blackmore: ”Texas Spiritual”, joka on Meekin tähtitallin (hänen itsensä jälkeen tietenkin) tuottoisimman säveltäjän Geoff Goddardin käsialaa.

THE KREW KATS

Lyhyestä elinkaarestaan huolimatta tästä koplasta löytyisi vaikka mitä kerrottavaa, mutta todetaan nyt lyhykäisyydessään, että The Krew Kats toimi (tosin Wildcats nimisenä) Marty Wilden taustabändinä 50-luvun lopulla sekä Gene Vincentin ja Eddie Cochranin englanninkiertueryhmänä 1960 (tuosta onnettomasti päättyneestä kiertueestahan me kerroimme jo osassa kolme). Krew Katseiltä nappasimme tähän ohjelmaan heidän uraa uurtaneen kappaleen, ”The Bat”, jossa yhtyeen kitaristi Big Jim Sullivan hyödyntää (tiettävästi) ensimmäistä kertaa Isossa-Britanniassa (1961) uusinta tekniikkaa, eli wah-wah-pedaalia - jännää!

THE JAMES TAYLOR QUARTET

1985 perustettu brittiläinen jazz/funk -yhtye The James Taylor Quartet hyödynsi, varsinkin alkuaikoinaan, paljon 60-luvun groovaavia elokuvasävelmiä. Ja koska puhumme tässä jaksossa kulttiklassikko ”Blow-Upista” oli varsin luonnollista valita yhtyeen versio elokuvan samannimisestä teemakappaleesta - groovy baby!

SOUND INCORPORATED

Tämä brittiläinen instrumentaaliryhmä toimi usein amerikkalaisten vierailijoiden, kuten mm. Gene Vincentin, Brenda Leen, Jerry Lee Lewisin ja Little Richardin keikkabändinä. He olivat myös hyviä ystäviä Beatlesien kanssa ja esiintyivät heidän maailmankiertueella lämmittelybändinä. Kuullaanpa Sound Incorporatedin torvisektiota The Beatlesin “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band” -albumillakin. Otetaan siis pieni herkkupala tältä mainiolta yhtyeeltä: ”One Mint Julep” vuodelta 1964.

ZOOT MONEY´S BIG ROLL BAND

Urkuri George Bruno Moneyn johtama mod jazz -yhtye Zoot Money´s Big Roll Band oli Lontoon tyylikkäimpiä ja suosituimpia bilebändejä svengaavalla 60-luvulla. Valitsemamme kappale, ”The Cat”, edustaa armotonta jazz a go go -linjaa, joten jazzia tylsänä hipeltämisenä pitävät joutuvat ehkä tarkistamaan kantansa tämän esityksen jälkeen.

THE ORGANISERS

Brittiläinen The Organisers ei ollut varsinaisesti bändi, sillä se oli jazzin ja easy listening -musiikin ammattilaisen, urkuri Harold Smartin sessiomuusikoista kokoama studiokokoonpano. Valitsemassamme kappaleessa ei tosin ole mitään easy listening -genreen viittaavaa, kuunnelkaa vaikka: The Organisers ja ”The Organiser” vuodelta 1966.

JUDD PROCTOR

Brittiläinen jazz orientoitunut ammattikitaristi Judd Proctor toimi 50-luvulta 90-luvulle pääasiassa sessiomiehenä, mutta levytti 60-luvun alkupuolella muutamia varsin onnistuneita, konseptiimme sopivia, instrumentaaleja. Valitsimme mielestämme varsin mehukkaan ”It´s Bluesyn” vuodelta 1962.

THE DAKOTAS

Vuonna 1960 perustettu manchesterilainen The Dakotas toimi Billy J. Kramerin taustabändinä, mutta samaan tapaan kuin Cliff Richard & The Shadows, Dakotas esitti ja levytti myös omia instrumentaalinumeroita. Kramer ja Dakotas kuului Beatles-manageri Brian Epsteinin suojatteihin ja ryhmä lasketaan 60-luvn ns. britti-invaasion ensimmäiseen aaltoon yhdessä mm. The Beatlesin ja The Rolling Stonesin kanssa, vaikka menestyikin heitä vaatimattomammin. Malliksi yhtyeeltä valitsimme Beatles-tuottaja George Martinin heille säveltämän ”Magic Carpetin” syyskuulta 1963. Vaan kukapa kappaleen levytti meillä Suomessa heti tuoreeltaan samana vuonna… - se seikka selviää kuuntelemalla ohjelmaamme.

.

PERIFERIA

Vuodesta 1997 saakka, myös Suomen rajojen ulkopuolella, keikkaillut Periferia on opittu tuntemaan energisistä keikoistaan ja ennakkoluulottomista kappalevalinnoistaan, ja sellainen on myös Joe Meekin The Moontrekkersille aikoinaan tekemä ”Bogey Man”, jonka yhtye versio uusimmalla ”Deal With It” –albumillaan. Mainittavaa on myös, että yhtye esiintyi Instro A Go Go -klubilla syyskuussa 2013.

The Outlaws oli Joe Meekin luomus aina esiintymisasuja myöten ja hän jätti nuorten miesten vastuulle ainoastaan soittamisen. Omien keikkojen ja levytysten lisäksi Outlaws toimi myös mm. Mike Berryn (niin ikään Meekin suojatti) taustabändinä. Kuvassa ”lainsuojattomat” yhdessä Jerry Lee Lewisin kanssa, jonka Englannin-kiertuebändinä he toimivat 1963. Huomasitteko muuten Ritchie Blackmoren Jerry Leen vasemmalla puolella?

Ennen The Beatlesin maailmanlaajuista läpimurtoa heidän managerinsa, Brian Epstein (1932 – 1967), hoiti myös muiden Liverpoolin seudun artistien ja yhtyeiden asioita. Yksi näistä oli Billy J. Kramer & The Dakotas, joka levytti useita Lennon/McCartney -sävellyksiä, kuten mm. “Bad to Me” (1. sija) ja ”I´ll Keep You Satisfied” (4. sija), molemmat 1963. Seuraavana vuonna, Beatlemanian myötä, Lennonilla ja McCartneylla ei enää riittänyt aikaa, eikä tarvetta tehdä kappaleita muille.

Joe Meek ampui itsensä ja vuokraemäntänsä, Violet Shentonin 3. Helmikuuta 1967, Buddy Hollyn kuoleman 8-vuotispäivänä. Meek kärsi elämänsä loppuaikoina masennuksesta ja pahoista psykoottisista oireista, hän mm. uskoi kilpailijoidensa varastavan hänen ideoitaan kätkemillään salakuuntelulaitteilla ja jopa suoraan hänen päänsä sisältä.

60-luvun alussa The Tornados oli oikeastaan ainoa vakavasti otettava haastaja suurelle ja mahtavalle The Shadowsille. Kuvassa Joe Meek ohjeistaa studiossaan Lontoossa, Holloway Roadilla em. ykkösbändiään. Meek ei itse soittanut mitään instrumenttia, mutta ei antanut tämän vähäpätöisen seikan häiritä luovuuttaan ja hän sai jopa arvostetun Ivor Novello -palkinnon ”Telstarin” sävellyksestä.

60-luvun eräs tunnetuin tyyli-ikoni ja maailman ensimmäinen huippumalli, lontoolainen Twiggy siirtyi myöhemmin luomaan uraa menestyksellisesti näyttelijänä. Twiggyä pidetään yhtenä tärkeimmistä mod-tyylin luojista.

Jotkut sanovat minihameita paholaisen luomukseksi. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa vaan kunnia kuuluu englantilaiselle muotisuunnittelija Mary Quantille.Suunnittelemansa hameen hän nimesi suosikkiautonsa, Morris Minin mukaan.

Kuusimiehinen Sounds Incorporated toimi olemassaolonsa aikana (1961 - 1971) itsenäisenä yhtyeenä, mutta myös muiden, varsinkin yhdysvaltalaisten rocktähtien, kiertueyhtyeenä niin kotimaassaan Isossa Britanniassa kuin muuallakin Euroopassa. Kuvassa bändi paahtaa Gene Vincentin kanssa Lontoossa 1961 ja toisessa kuvassa itsensä Little Richardin kanssa Hampurin Star-Clubilla 1962.

SOUND INCORPORATEDin One Mint Julep on loisto biisi, mutta emme intoutuneet laittamaan drinkin ohjetta tähän. Tämä drinkki on mahdollisuus tehdä niin moneen eri makuun -mintun lehdet ja whiskey kuitenkin ovat pohjana tähän "syvän etelän juomaan".

Myös Bond sai drinkin eteensä ollessa Kultasormen tiluksilla.

Sherry

Espanjalainen Sherry voitti teen kun toimituksemme puntaroi sopivaa juomaa osaan viisi. Ja mikä on herrasmiehen nauttiessa juomansa esimerkiksi hyvässä seurassa tai sikarin kera. Kuvassa Frankie ja Tony Milton Berlen seurassa. Tämä Andalusian Jerezin lahja maailmalle on siis todella hieno seurustelujuoma, mutta on myös todella väärinymmärretty ruokajuoma: Kuiva sherry on hieno aperitiivi esimerkiksi tapaksien tai jopa äyriäisten kera. Kypsempää Amontilladoa kannattaa kokeilla myös parsalle. Oksidoitunut Oloroso sopii nautittavaksi liharuokien ja vahvojen kypsytettyjen juustojen kanssa. Makeat sherryt sopivat täydellisesti esim. suklaalle ja sinihomejuustolle.

Äkkiä siis täyttämään baarikaappia ja sukeltamaan toimituksen suosittelemalle Sherry-seikkailulle!

Yksi kuuluisimmista 60-luvun malleista, Jean Shrimpton, Voguen kannessa...

...ja Voquen rautarouva ´63 -´71 Diane Wreeland työn touhussa