INSTRO A GOGO OSA 50 (4. kausi)

Tervetuloa jälleen INSTRO a´GO GO RADIO SHOWn taajuudelle. Kyseessä on peräti 50. show ja juhlan kunniaksi päätimme lähteä taas matkalle. Eikä mille tahansa matkalle vaan suomalaiselle Seuramatkalle. Käymme läpi suomalaista matkailun historiaa aina legendaarisesta Kalevi Keihäsestä lähtien, mihin ollaan tultu ja mikä on matkailun tulevaisuus. Haastattelussa Suomen suurimman matkatoimiston -TUIn- maajohtaja Tiina Sirén. Matkalle olemme luonnollisesti varanneet vain parasta matkamusaa. Ottakaa siis hyvä asento, kiinnittäkää turvavyönne ja hypätkää IAGG:n siivelle!

Suomalaisen seuramatkailun kasvuvuodet alkoivat 60-luvun puolivälissä, jolloin Suomeen syntyi tai rantautui liuta uusia massojen tilikukkarollekin sopivia matkatoimistoja: Aurinkomatkat 1963, Vingresor (Finnmatkat) 1964, Tjäreborg 1966, Matka-Rasila 1967, Spies-Matkat 1967 jne. Mielenkiintoisin kaikista tuona aikana syntyneistä matkatoimistoista oli silti ehdottomasti Kalevi Keihäsen (1924-1995) vuonna 1965 perustama Keihäsmatkat Oy. Värikkäänä persoonana tunnettu Keihänen oli mies, joka halvoilla hinnoillaan opetti Suomen kansan seuramatkoille. Jo 50-luvulla matkailualan liiketoimintansa aloittaneen Keihäsen asiakkaisiin kuului paljon tavallisia kielitaidottomia suomalaisia, perusduunareita, jotka eivät välttämättä halunneet kokea mitään uutta, matkoista oli tietoisestikin karsittu pois paikallisväri. Kontrolloitu arkiminä haluttiin jättää kotiin, ja Keihänen ymmärsi tarjota sitä mitä haluttiin: pois hienostelu, pääasia oli kun sai juoda, syödä ja juhlia. Kuvassa Keihäsmatkojen mainos vuodelta 1967.

Vuoden 1973 öljykriisi ja suuret sijoitukset syöksivät Keihäsen vaikeuksiin. Helsingin Osakepankin lopetettua Keihäsen yhtiöiden rahoittamisen Keihäsmatkat teki konkurssihakemuksen toukokuussa 1974 ja myös lentoyhtiö joutui lopettamaan toimintansa, jolloin yli 200 työntekijää menetti työpaikkansa. Konkurssihetkellä Keihäsmatkoilla oli ulkomailla noin 1 800 asiakasta, mukaan lukien ohjelmamme toinen tähtitoimittaja, kuten haastattelun aikana tulee paljastumaan. Kuvassa ihmiset jonottavat rahojaan takaisin konkurssiin ajautuneelta Keihäsmatkoilta.

RHET STOLLER

Brittiläinen virtuoosikitaristi Rhet Stoller levytti 60-luvun ensimmäisellä puoliskolla useita jatsahtavia instrumentaalikappaleita, kuten malliksi valitsemamme versio tutusta Duke Ellingtonin ”Caravanista” osoittaa. Rhet Stoller Group toimi myös mm. Jess Conradin ja Eden Kanen säestysryhmänä. Vuosikymmenen lopulla Stoller lopetti aktiivisen keikkailun ja siirtyi Barry Stollerina säveltäjäksi ja sovittajaksi BBC:n palvelukseen. Yksi herran tunnetuimmista sävellyksistä on varmasti tuttu ainakin jalkapallon ystäville, sillä se soi edelleen viikoittain Ison Britannian televisiossa suositun ”Match of the Day” -urheiluohjelman tunnussävelenä.

IBRAHIM ELECTRIC

Tanskan suosituimpiin ja arvostetuimpiin kuuluvan jazz trion soitossa kuuluu vaikutteita aina perinteisestä jazzista funkkiin ja afrobeatista surfiin. Me valitsimme yhtyeeltä matkailuteeman mukaisesti itämaisvaikutteisen ”Arabian Boogaloon” heidän 2006 ilmestyneeltä ”Absinthe” -albumilta.

PAUL REVERE & THE RIDERS

Idahossa 1958 (alun perin The Downbeats -nimisenä instrumentaalibändinä) perustettu Paul Revere & The Riders on valtavirrassa kaikkien aikojen ehkä menestynein garage rock/protopunk -yhtye ja se sai useita listahittejä 60-luvun jälkimmäisellä puoliskolla ja 70-luvun alussa. Yhtyeen voimavarana toimi urkuri Paul Reveren ja saksofonisti/laulaja Mark Lindsayn yhteistyö, muun miehistön vaihtuessa lähes vuosittain. Kaksikon käsialaa on myös kesällä 1964 ”Over You” -singlen B-puolella julkaistu go-go-instrumentaali ”Swim”.

KING CURTIS

Perinteisessä blueskaavassa etenevä instrumentaali ”Night Train” julkaistiin ensikertaa jazzfonisti Jimmy Forrest levytyksenä 1952. Kappaleen säveltäjiksi on myöhemmin Forrestin lisäksi liitetty myös tuottaja Lewis P. Simpkinsin ja kitaristi Oscar Washingtonin nimet. Valitsimme tuon mahtavan originaaliesityksen sijaan 60-luvun go-go-aikakaudella levytetyn virtuoosifonisti King Curtisin version. King Curtis teki mittavan uran paitsi sooloartistina, mutta myös sessiomuusikkona soittaen lukuisten jazz-, soul-, funk- ja rockartistien levytyksillä. Valitettavasti hän kuoli puukotuksen uhrina New Yorkissa 1971.

THE MUTANTS

Kouvolais-helsinkiläinen The Mutants on tällä hetkellä Suomen kovin myyntivaltti ulkomaan markkinoilla instrumentaalirockin kentällä. Bändin kohdalla sanonta ”kukaan ei ole profeetta omalla maalla” pitää paikkansa, sillä keikkoja lohkeilee enemmän Suomen ulkopuolelta mm. Italiasta ja Atlantin takaa Brasiliasta, aina televisio-esiintymisiä myöten. Kuunteluun nappasimme heiltä parin vuoden takaiselta ”La Fiesta Infernal” -albumilta ”El Monkimanin”, joka tuo mieleen 60- ja 70-luvun taitteen kyttäelokuvien soundtrackit á la Lalo Schifrin.

SULTANS OF JUNGLE

Tämänkertaiseksi ankkuriksi valitsimme helsinkiläisen, rock and rollia, rytmibluesia ja garagea esittävän Sultans of junglen instrumentaalikappaleen ”Zulu Stomp” 90-luvun puoliväliltä. Bändi on jälleen ajankohtainen, sillä se kokosi viime vuoden puolella jälleen rivinsä ja keikkailee kovassa iskussa. Voimme paljastaa, että neuvottelukanavat ovat auki, josko bändiä tultaisi kuulemaan klubillammekin tulevaisuudessa.