INSTRO A GOGO OSA 52 (4. kausi)

Tällä kertaa lähdemme taas matkalle, ja jo kolmannen kerran Japaniin. Japanissa elettiin 60-luvun alussa voimakkaassa taloudellisessa noususuhdanteessa ja länsimaisia vaikutteita imettiin kulttuurin jokaisella saralla - elokuvat, muoti ja tietenkin musiikki. Osa Japanin nuorisosta oli saanut esimakua yhdysvaltalaisesta surf-musiikista Yhdysvaltain armeijan tukikohtien radiotaajuuksilta, mutta todellinen pankinräjäytys oli The Venturesin ensimmäinen Japanin kiertue vuonna 1962. Tämän seurauksena Japanissa alkoi sähkökitara-, eli eleki-yhtyeiden muutaman vuoden valtakausi, jota seurasi loogisesti ympäri maailmaa vyörynyt beat boomi ja tietenkin go-go.

1968-1973 Japanin TV:ssä esitetty Key Hunter (キイハンター) oli aikansa suosituin dekkari- tai ehkä paremminkin agenttisarja, jonka pääroolissa nähtiin James Bond -elokuvasta ”Elät vain kahdesti” tuttu Tetsuro Tamba (kuvassa tiiminsä keskellä).

Länsimainen (paheksuttava) nuorisomuoti alkoi näkyä suurimpien kaupunkien katukuvassa yhä voimakkaammin 60-luvun kuluessa.

DUANE EDDY

Venturesin, Astronautsin, Challengersin ja monien muiden yhdysvaltalaisten kitarayhtyeiden lisäksi myös twang-kitaran mestari Duane Eddy nautti suurta suosiota Japanissa, vaikka ei koskaan konsertoinutkaan maassa. Eddy levytti vuonna 1967 ”Tokyo Hits” -nimisen albumin, joka julkaistiin ainoastaan Japanin markkinoilla. Valitsimme levyltä kuunneltavaksi Eddyn oman, vahvasti eleki-sävytteisen, sävellyksen ”Monsoon”.

YOKO NOGIWA

Suositun Japanilaisen agentti-TV-sarjan ”Key Hunterin” musiikin ja sen teemakappaleen ” Hijō no Licensen” sävelsi elokuva-alalla ansioitunut Shunsuke Kikuchi ja sen esitti sarjan naistähti Yōko Nogiwa.

KANAI KATSUKO

Go-go on universaali tyyli ja se sai vankan jalansijan moninaisine variaatioineen Japanissa 60-luvulla. Aikakauden eräs suosituimpia go-go-tyttöjä oli näyttelijä ja laulaja Kanai Katsuko. Yhä edelleen esiintyvältä artistilta valitsimme go-go:n sanomaa alleviivaava ”Mini Mini Girl” vuodelta 1967. Iskevän rallatuksen sovituksesta ja musiikista vastasi maineikas jazzkitaristi Yoshio Kimura yhtyeineen.

KUNIO MIYAUCHI

Suositussa japanilaisessa scifi-televisiosarjassa ”Ultra Q” Daily Newsin sankaritoimittajat ratkoivat erilaisia paranormaaleja tapauksia. Ensimmäinen tuotantokausi esitettiin 1966 ja sen jälkeen sarja on jatkunut näihin päiviin asti erilaisine variaatioineen ja spin-offeineen. Alkuperäisestä teemakappaleesta vastasi useisiin elokuviin ja TV-sarjoihin musiikin loihtinut Kunio Miyauchi.

THE VENTURES

Japanissa edelleen supersuositun The Venturesin musiikkia on laajasti saatavilla paikallisista levydivareista. Tarjolla on myös varta vasten Japanin markkinoille suunnattua harvinaisempaa materiaalia, kuten vuonna 1963 levytetyn ”Ninth Waven” harvinainen otto.

THE SKYLIGHTS

Kemiläinen The Skylights toimi eri kokoonpanoilla 1983-92 ja esiintyi television rautalanka special -ohjelmassa ”Emmaa etsimässä” 1989. Pyrkimyksestä autenttisuuteen kertoo, että bändi käytti Suomessa tuolloin hyvin harvinaisia The Venturesin suosimia Mosrite-kitaroita. Valitsemamme originaaliesitys ”The Starfight Theme” on vuodelta 1986.

LIZ BRADY

Egyptissä ranskalaiseen perheeseen syntynyt Liz Brady alotti esiintymiset jo 50-luvun lopulla innostuttuaan rock and rollista, mutta varsinaisesti ura nytkähti käyntiin vasta 60-luvulla Ranskaan muuton yhteydessä. Bradyn suosio, vaikka se suuri listahitti jäikin saamatta, oli Ranskan lisäksi vahvaa myös Kanadassa, jonne tämä muuttikin 1967. Muuton jälkeen Brady alkoi hiljalleen vetäytyä musiikin parista levyttäen kuitenkin vielä -73 yhden singlen. Me valitsimme Bradyn diskografiasta ”Palladium” -nimisen go-go-kappaleen vuodelta 1966.

MEL TAYLOR & THE DYNAMICS

The Venturesin jäsenten soololevytkin myytiin Japanissa käsistä. Toimituksessa epäilemme, että näitä soololevyjä muualla maailmassa edes noteerattiin, ja malliksi valitsemaamme Mel Taylorin vuoden -73 livelevyä olisi edes muualla julkaistu kuin Japanissa. Vuonna -72 oli kasassa vuosien jälkeen se legendaarisin The Venturesin kokoonpano: Nokie Edwards, Mel Taylor, Don Wilson ja Bob Bogle. Mutta vuonna -73 oli yhtye lähtenyt uuden rumpalin Joe Barilen kanssa kiertueelle Japaniin, joten Taylor kasasi entisten Venturesmiesten Gerry McGeen (myös nykyinen) ja John Durrillin sekä Bill Lincolnin ja tulevan täysjäsenen Bob Spaldingin kanssa The Dynamics -nimeä kantavan kiertueryhmän. Mallikappaleeksi valitsimme Dynamicsin ilmavasti groovaavan instrumentaaliversion The Doorsin läpimurtokappaleesta "Light My Fire". Kaksi Venturesia oli jo japanilaisillekin liikaa, joten yhtye jatkoi eteenpäin sen käyttäen molempien kokoonpanojen miehistöä.