INSTRO A GOGO OSA 55 (4. kausi)

Tervetuloa Svengaavalle Matkalle 60- ja 70-lukujen huippunyrkkeilyn ja sen ajan Suomen Jet-Setin maailmaan. Oppaana toimii - ei enempää eikä vähempää - kuin legendaarinen huippunyrkkeilijä Harri Piitulainen! Käymme läpi seikkailut ulkomailla -huippuottelut ja legendaariset nyrkkeilijät. Ylä- ja alamäet. Uskomattomat turnaukset ja seikkailut Suomen suvessa – mukana mm.Tappi Suojanen ja Virginialainen! Eikä pidä unohtaa, että sankaritarina ei ole mitään ilman naiskauneutta: Ann-Christine, Anita Hirvonen… tarinoita riitti useisiin lööppeihin -ja lehdet myivät! Mukaan mahtuu myös Boxing Center, Jyrki Hämäläinen, Dean Martin Boozing Society ja Harrin rakastamaa parasta mahdollista ”kitaramusiikkia ja rock ´n rollia”: Jerry Williams & The Violents, Johnny Halliday, Vince Taylor, The Renegades… You Are Most Welcome.

1967 Harri Piitulainen tutustui ottelumatkallaan Göteborgissa entiseen raskaansarjan maailmanmestariin Sonny Listoniin. Pukkasin häntä kylkeen kyynärpäälläni ja tokaisin puolihuolimattomasti: "Hello, champ!" Hän kääntyy katsomaan yrmeännäköisenä ja hymy leviää hänen kasvoilleen kun hän näkee minut ja naurunhörähdys purkautuu ilmoille. En tiedä, mikä sai hänet niin hyvälle tuulelle, mutta näin tutustuin suureen Sonny Listoniin, jonka kanssa tapasimme useamminkin tulevissa nyrkkeilyilloissa.

Nyrkkeilijä Yrjö Piitulaisen poika Harri kilpaili isänsä valmentamana kolmetoistavuotiaana ikäluokkansa mestariksi. Miesten Suomen-mestaruuden 60 kg sarjassa hän saavutti 17-vuotiaana 1965 ja uudelleen seuraavana vuonna. Piitulainen nyrkkeili ammattilaisena marraskuusta 1966 lokakuuhun 1971. Ammattilaisuraan mahtui 22 ottelua. Niistä Piitulainen voitti 18, joista kaksi tyrmäyksellä. Kun ammattilaisura päättyi, Piitulainen oli vasta 23-vuotias.

Ylimmät ystävykset (2008 edesmennyt) Jyrki Hämäläinen ja Harri Piitulainen tutustuivat jo 60-luvulla - yhteisenä intohimonaan nyrkkeily, rock and roll ja kauniit naiset.

THE RENEGADES

Suomessa erittäin suosituksi kohonnut birminghamilainen The Renegades on siinä mielessä erikoinen, että se jäi kotimaassaan suhteellisen tuntemattomaksi. Manageri Leo Heinosen maahamme tuoma yhtye pääsi levytyshommiin syksyllä -64 Scandia-Musiikin studiossa ja teki tuolloin vaikutuksen levytyspäällikkönä toimineeseen Jaakko Saloon, jonka mukaan heidän soittotaitonsa oli huomattavasti parempi kuin valtaosalla suomalaisia nuorisobändejä. Kolmen Scandialle tehdyn LP:n lisäksi Renegades säesti myös joitain levy-yhtiön muiden artistien levytyksiä, kuten Ann Christinen ja Dannyn. 1966 Yhtye siirtyi Italiaan… ja hajosi. Valitsimme Shown avaukseksi Renegadesin ainoan instrumentaalilevytyksen ”The Gurgle”(1966).

JOHNNY HALLYDAY

Ranskalainen Johnny Hallyday on eräs kaikkien aikojen menestynein ei-englanninkielinen laulaja - 18 platinalevyä. Hallyday aloitti esiintymiset jo 50-luvun lopulla, mutta varsinainen, näihin päiviin asti kestänyt supersuosio alkoi 60-luvulla. Myös miehen filmografia on varsin mielenkiintoinen; mainitaan esimerkiksi vaikkapa Sergio Corbuccin ”Le Spécialiste” (1969) ja Jean-Luc Godardin ”Détective” (1984). Malliksi Hallydayn vetovoimasta laulajana käyköön ”Quand je l’ai vue devant moi (I Saw Her Standing There)“ vuodelta 1964.

JERRY WILLIAMS & THE VIOLENTS

Ruotsin rock-pioneereihin lukeutuva ja edelleen kovassa iskussa keikkaileva Jerry Williams tuli tunnetuksi 60-luvun alussa The Violentsin laulusolistina ennen siirtymistään soolouralle. 60-luvun lopun soul-vaiheen jälkeen Williams siirtyi 70-luvun puolivälissä menestyksellisesti takaisin rock and rolliin. Jerry Williamsin ja Violentsin kappale ”Number One”(1963) menestyi kohtalaisesti myös Suomessa, jossa laulun levytti Kai Lind.

VINCE TAYLOR AND HIS PLAYBOYS

Syntyperäinen englantilainen, mutta nuoruutensa New Jerseyssä viettänyt Vince Taylor lukeutuu rock and rollin merkittävimpiin pioneereihin. Pantterimaisen ketterä ja vaarallisesti mustaan nahkaan pukeutunut Taylor retkujoukkioineen, eli taustabändinsa The Playboysin kanssa, oli täysin eri planeetalta kuin muut aikansa nuorisoidolit. ”Jet Black Machine” vuodelta 1960 toimikoon näytteenä tuolta arrogantilta porukalta. Suurinta suosiota Taylor nautti Ranskassa, jossa solmi kuuden vuoden levytyssopimuksen Barclay Recordsin kanssa. Raskas alkoholin ja huumeiden käyttö teki Taylorista kuitenkin jo 60-luvun puoliväliin mennessä epäsuositun levy-yhtiön silmissä, eikä Barclay uusinut levytyssopimusta. 70-luvulla Taylor kuitenkin teki paluun levyttämään ja jatkoi esiintymisiä aina kuolemaansa asti 1991.

ROLAND SHAW

Brittiläinen säveltäjä ja orkesterinjohtaja Roland Shaw ansioitui kollegansa John Barryn tavoin myös elokuvamusiikin saralla. Shaw tekikin 60- ja 70- lukujen taiteessa useita teemalevyjä sovittamalla niihin Barryn säveltämää Bond-musiikkia. Ohjelmassa kuultava sovitus ”Casino Royale” ei sen sijaan ole Barryn käsialaa vaan Burt Bacharachin teemasävellys samannimiseen epäviralliseen James Bond -elokuvaan 1967.

THE AVENGERS VI

Kalifornialainen The Avengers VI jäi aikoinaan harmittavan vähälle huomiolle, johtuen että yhtye aloitti toimintansa vasta 1964, jolloin pelkkiä instrumentaalinumeroita esittävät yhtyeet alkoivat jo olla aikansa eläneitä. Bändiltä ilmestyi ainoastaan yksi albumi, ”Real Cool Hits” (1966), joka äänitettiin kokonaisuudessa yhden yön aikana pienessä studiossa Anaheimissa, Etelä-Kaliforniassa. Levyä myytiin lähinnä paikallisesti ja bändi lopetti toimintansa 1968. Vaatimattomuudestaan huolimatta albumi on todellinen surf-musiikin helmi ja olisi suorastaan rikos olla soittamatta edes yhtä kappaletta siltä, ja arvonnan voitti kostajien versio Petula Clarkin vuoden 1964 listahitistä ”Downtown”.