INSTRO A GOGO OSA 6

Suositussa yhdysvaltalaisessa tv-sarjassa, “The Man From U.N.C.L.E.” (1964-1968), seurattiin salaisen asiamiehen, Napoleon Solon (Robert Vaughn), ja tämän liennytyshengen mukaisesti venäläisen sidekickin, Illya Kuryakinin (David McCallum) seikkailuja. Ensimmäistä tuotantokautta lukuun ottamatta sarja oli kuvattu väreissä, mutta vaikka sarjaa esitettiin Suomessakin suhteellisen tuoreena jo 60-luvulla, niin meillä se näkyi värivastaanottimien puutteessa tietenkin mustavalkoisena. Kuvassa parivaljakko Solo & Kuryakin takaa-ajon tiimellyksessä uimapukumannekiinien kanssa kyökin puolella.

Kun keväällä 2015 aloimme tätä ohjelmasarjaa suunnitella, niin visiona oli, että meidän juontajien sutkautteluja tasapainottamaan kutsuttaisi aina sopivissa väleissä myös vierailijoita studioon. Nyt sellainen sopiva väli löytyikin, sillä tässä jaksossa Italian ollessa vahvassa osassa, oli jotensakin luontevaa nautiskella ohessa hieman grappaa ja hyvä syy kutsua maisteluseuraksi Suomessa toimivan grappa-seuran kunniapuheenjohtaja tohtori Andreo Larsen. Tohtori Larsen lupautui auliisti antamaan meille lyhyen johdatuksen tämän jalon, mutta aliarvostetun juoman maailmaan. Juomaherkuttelun lisäksi pää-äänenpaino annetaan silti edelleen sille itselleen, eli instrumentaalimusiikille, jota on valittu mukaan jälleen monipuolinen kattaus surfista bossa novan kautta tv-sarjojen soundtrackeihin.

THE AVENGERS VI

Yhdysvaltalainen The Avengers VI jäi aikoinaan harmittavan vähälle huomiolle, johtuen että yhtye aloitti toimintansa vasta 1964, jolloin pelkkiä instrumentaalinumeroita esittävät yhtyeet alkoivat jo olla aikansa eläneitä. Bändiltä ilmestyi ainoastaan yksi albumi, ”Real Cool Hits” (1966), joka äänitettiin kokonaisuudessa yhden yön aikana pienessä studiossa Anaheimissa, Etelä-Kaliforniassa. Levyä myytiin lähinnä paikallisesti ja bändi lopetti toimintansa 1968. Vaatimattomuudestaan huolimatta albumi on todellinen surf-musiikin helmi ja olisi suorastaan rikos olla soittamatta edes yhtä kappaletta siltä - arvonnan voitti ”Heartbeat” -niminen kappale.

SURFER JOE

Lorenzo Valdambrini, eli Surfer Joe on 90-luvun lopulta asti toiminut aktiivisena surf-musiikin lipunkantajana Italiassa. Hän on keikkaillut ympäri Eurooppaa ja Amerikkaa oman bändinsä lisäksi myös vierailijana muiden yhtyeissä - joko kitaristina tai rumpalina. Keikkailun lisäksi herra vastaa jokavuotisen Surfer Joe Summer Festivalin järjestelyistä. Mistään ihan pikku kinkereistä ei ole kyse vaan Euroopan suurimmasta surf-musiikkitapahtumasta. Meillä oli onni saada Surfer Joelta lähetykseen aivan uunituoretta materiaalia, kappale nimeltään ”Hang In There”, olkaa hyvät.

THE DeFENDERS

Lyhytikäiseltä kalifornialaiselta surf-yhtye The DeFendersiltä ei juuri radiosoittokelpoista materiaalia löytynyt, mutta jotain sentään ja vieläpä tämänkertaisen teemamme mukainen. Italialaisen parivaljakon, Riz Ortolanin ja Nino Olivieron säveltämä ”More”, joka nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi mm. Frank Sinaran esityksenä, mutta me valitsimme meidän konseptiin paremmin istuvan em. DeFendersin surf-version ”More Surf” vuodelta 1964.

ENNIO MORRICONE

Italialainen elokuvamusiikin grand old man, Ennio Morricone on tehnyt uransa aikana musiikin yli viiteensataan elokuvaan: ”Diabolik” (1968), ”Sisilialaisklaani” (1969), ”1900” (1976), ”Lahjomattomat” (1987), Leonen westernit… lista on loputon! Tähän jaksoon valitsimme Morriconelta viehättävän bossa nova -kappaleen, ”Secondo Intermessino Pop”, muuten melko vaatimattoman elokuvan, ”Le Foto Proibite Di Una Signora Per Benen” (1970) soundtrackilta.

THE CYRIL STAPLETON ORCHESTRA

Muistan lapsuudesta, että silloin kun Pyhimyksen tunnari lähti soimaan, oli aika rynnätä television eteen seuraamaan kuinka Roger Mooren esittämä robinhoodmainen korkean moraalin omaava herrasmiesvaras Simon Templar auttoi heikompiaan. Tässä jaksossa teeman esittää kansainvälistäkin mainetta saanut The Cyril Stapleton Orchestra vuonna 1966.

HUGO MONTENEGRO

”The Man from U.N.C.L.E.” tv-sarjan musiikista vastasi eri tuotantokausilla eri miehet, Jerry Godsmithista Lalo Schifriniin, joten me valitsimme ohjelmaamme sarjan virallisen soundtrack-albumin tekijän, Hugo Montenegron sovituksen.

NIEMINEN & LITMANEN

Tämä vuodesta 2001 keikkaillut helsinkiläinen, urkuri Sami Niemisen ja rumpali Jupe Litmasen muodostava duo saa hymyn huulille ja tanssijalan vatkaamaan. Kaksikon lähes koko ohjelmisto koostuu omista kappaleista, joista voi löytää vaikutteita niin jazzista ja rockista kuin vanhasta iskelmästä ja elokuvamusiikista. Tyylinäytteeksi nappasimme ”Alamo Twistin” heidän toistaiseksi viimeisimmältä levyltään ”Third”, vuodelta 2011.

60-luvun suosituimpia tv-sarjoja oli tietenkin ”The Saint” (suomeksi Pyhimys), jossa Roger Mooren esittämä entinen mestarivaras, Simon Templar puolusti heikkoja ja sorrettuja. Valkoisen ratsun sijaan Pyhimyksen kulkuneuvona oli valkoinen Volvo P1800. Aluksi tuotantoyhtiö joutui ostamaan ko. auton, mutta pian Volvolla ymmärrettiin, että auton esittely viikoittain suositussa tv-sarjassa nostaa huikeasti myyntiä. Siitä eteenpäin Volvo toimitti joka tuotantokauden alussa veloituksetta kaksi tuliterää P1800 -mallin autoa kuvausryhmälle.

”Surfer Joe Summer Festival” on maailman suurimpia ja taatusti Euroopan suurin surf-musiikkiin suuntautunut festivaali. Ensi kesäksi Italian matkaa suunnittelevien kannattaa tutustua tapahtuman tarjontaan. Vuoden 2016 esiintyjät julkistetaan vasta kevään mittaan, mutta tästä viime kesän mainosjulisteesta voi tehdä johtopäätöksen, että esiintyjäkaarti tulee olemaan kovatasoinen, ainakin omassa genressään.

”The Man From U.N.C.L.E.” sai esiosan tämän vuoden elokuussa.

Brittiläisen Guy Ritchien ohjaamassa elokuvassa kerrotaan kuinka, aluksi rautaesiripun eripuolille kuuluneet, Napoleon Solo (Henry Cavill) ja Illya Kuryakin (Armie Hammer) tapasivat ja päätyivät samaan kansanväliseen United Network Command for Law and Enforcement -järjestöön. Elokuvassa kylmän sodan aikakausi on herätetty onnistuneesti eloon parhaiden 60-luvun agenttiseikkailujen hengessä, eli: vauhtia, nokkelaa sanailua ja tyylikkäitä asuja ilman sen kummempaa syvällisempää sisältöä. Vastapainoa kaksikon nokittelulle antaa nouseva ruotsalaistähti Alicia Vikander.

Tässä osassa sivuamme myös hieman urheilua ja mikäpä olisikaan herrasmiehelle sopivampi laji kuin golf.

James Bond tositoimissa elokuvassa Kultasormi. Huomatkaa Jamesin iisin tyylikäs asu ja… punainen hansikas!

Italialaisen ohjaajapari Gualtiero Jacopettin ja Franco Prosperin matkakertomusdokumentti ”Mondo Cane” (suom. Tämä on maailma) vuodelta 1962 leikkaa tapakulttuurista toiseen ja kertoo eksotiikan kuolemasta maailman ”pienenemisen”, massaturismin ja ympäristötuhojen myötä. Sensaatiohakuisella ”dokumenttielokuvalla” on toki kiistattomat hetkensä, mutta meitä kiinnosti enemmän sen Oscar-ehdokkuudella huomioitu (Riz Ortolanin ja Nino Olivieron) musiikki, ja ennen kaikkea teemakappale ”More”.

Suositeltavien italialaisten elokuvien listalle sopisi vaikka mitä, mutta popkulttuurinäkökulmasta oikea valinta lienee giallo-elokuvien erikoismies Mario Bavan ohjaama ja tammikuussa 1968 ensi-iltansa saanut ”Diabolik” (suom. Mies mustassa Jaguarissa). Italialaiseen sarjakuvaan perustuva elokuva tarjoaa psykedeelistä 60-luvun silmäkarkkia ja Ennio Morriconen musiikkia, jota on itse asiassa tarjolla myös tämänkertaisessa ohjelmassamme.

Oikealle juomalle oikea lasi.

Caffè corretto

Eli aamulla kuppiin vahvaa kahvia ja grappaa ja kyllä kone lähtee käyntiin.

Toimituksen kokemuksen kumealla rintaäänellä suosittelemme tuplaespressoa ja aamun ensimmäinen wc-reissu on lähempänä kuin uskoitkaan.

Tiramisù

Grappahan on jälkiruokajuoma, joten otetaan mukaan toimituksen suosittelema Tiramisù.

 • 3 keltuaista
 • 1 ¼ dl sokeria
 • 180g mascarponea
 • 3 dl kuohukermaa
 • 3 rkl Kahlua-likööriä
 • 5 dl vahvaa kahvia jäähdytettynä
 • 36 kissankieli-keksiä
 • kaakaojauhetta pinnalle
 1. Vatkaa keltuaiset ja sokeri tasaiseksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja sekoita hyvin. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja yhdistä se varovasti mascarponeseokseen. Levitä ohut kerros seosta vuokaan.

 2. Sekoita likööri ja kahvi ja kostuta kissankielet seoksella. Asettele kissan kielet vuokaan vierekkäin yhdeksi kerrokseksi. Lisää taas mascarponeseos, kissankielet ja päälle loput mascarponesta.

 3. Pari pointtia: käytä todella vahvaa kahvia ja ehkä hieman enemmän kahlua kuin laki salliin. Älä kostuta liikaa kissankieliä. Vahvalla seoksella saat potkua ja kun kissankielet eivät ole löysiä, saat hieman suutuntumaa. Ja tärkeää: anna olla jääkaapissa yön yli.

 4. Hieman ennen tarjoilua tomuta päälle kaakaojauhe.