INSTRO A GOGO OSA 61 (4. kausi)

Kevään viimeiseen IAGG Radio Show´hun olemme keränneet eräänlaisen läpileikkauksen neljännen tuotantokauden aikana soitetusta instrumentaalimusiikin tyylikirjosta. Ohjelmasarjan aikana olemme esitelleet noin kolme ja puolisataa artistia/bändiä ja soittaneet reilusti yli 500 kappaletta. Musiikkigenreistä ehkä eniten pinnalla ovat olleet TV- ja elokuvateemat sekä surf- ja rautalankalevytykset 60-luvulta, mutta myös paljon muuta aina mod jazzista rytmibluesiin ja jopa elektroon. Paljon hyviä kappaleita ja arkiston harvinaisuuksia on jo laitettu syrjään odottamaan viidettä tuotantokautta, joten kyseessä ei ole missään nimessä jäähyväiset.

Ekskursioita Japaniin olemme tehneet jo toiselta tuotantokaudelta lähtien ja nopea piipahdus japanilaisen elekin/J-popin maailmaan tehdään myös tällä kertaa. Lyhyen, mutta menestyksellisen uran 60- ja 70-luvun taitteessa tehneeltä Pinky & Killersiltä valitsimme mukaan dramaattisen esityksen ”Koi no kisetsu”.

Koko ohjelmasarjan ajan olemme pyrkineet tunnettujen ja hyväksi havaittujen esiintyjien lisäksi kaivamaan laatikon pohjalta vähemmän kuultuja kappaleita ja suoranaisia harvinaisuuksia. 60-luvun instrumentaaliherkuissa ja niistä myöhemmin vaikutteita ammentaneista bändeistä ei ole ollut puutetta, joten IAGG Radio Shown tarpeisiin löytyy materiaalia vielä kauas tulevaisuuteen.

THE MAR-KEYS

Vuodesta 1958 vuoteen 1971 koossa ollut (alun perin The Royal Spades -nimisenä) The Mar-Keys oli avainasemassa Southern soulin ja eteenpäin Memphis soulin kehityksessä. Yhtye toimi Stax Recordsin lukuisten artistien taustabändinä, mutta esiintyi ja levytti myös omana itsenäisenä yksikkönään. Typistetyssä kokoonpanossa mm. ilman torviryhmää operoidessaan bändi käytti nimeä Booker T. & the M.G.´s. Kovasti King Curtisin ”Night Trainia” muistuttava ”Blue Peanut” on vuodelta 1964.

THE SURFING SPACEMEN

Vuodesta 1994 avaruudessa surfannut kouvolalaisbändi keikkailee nykyään harvoin ja edellisestä levystäkin on jo aikaa 17 vuotta. Tuolloin ilmestyneellä, pelkästään originaaleja sävellyksiä sisältäneellä ”Mental Pictures” -albumilla Surfing Spacemenin koordinaatit sijoittuivat 60-luvun elokuvien/tv-sarjojen tunnelmiin sekä siihen murroskauteen, kun surf-instrumentalismi alkoi vääntyä kohti vapaampaa irrottelua, kuten kuunteluun poimimamme ”Mr. Agent” oivasti osoittaa.

LES JAGUARS

Quebecin ranskankielisellä alueella 60-luvulla vaikuttanut Les Jaguars edusti ehtaa eurooppalaista rautalankatyyliä uudella mantereella, vaikka kalifornialaiset surf-vaikutteet ja linkwraymainen rouhea ote soundissa nosti sekin päätään. Yhtye hajosi 1966, mutta on tasaisin väliajoin koonnut rivinsä 80-luvulta alkaen ja 1996 ilmestyi myös uutta musiikkia sisältänyt ”Appalaches” -albumi. Valitsemamme musiikkiesitys ”Guitare Esquire” on vuodelta 1965.

HEIKKI LAURILA

1940-luvun lopussa uransa aloittanut kitaristi Heikki Laurila on yksi Suomen eniten levyttäneistä studioketuista - Gramexin tilastojen mukaan mukana 7 272 levytyksellä vuoteen 2008 mennessä. Tässä jaksossa soittamamme Laurilan tulkinta ”Apachesta” on ennen julkaisematonta materiaalia. Laurila esitti kappaleen eräässä Ylen TV-lähetyksessä 60-luvun alussa, mutta sittemmin äänite hävisi yli puolivuosisadaksi. Sadoin sähkökitaroin -levysarjan koostanut työryhmä onnistui kuitenkin penkomaan tämän ajan patinoiman harvinaisuuden uudelleen esille. Heikki Laurilan Ylelle antaman haastattelun vuodelta 2008 löydät täältä.

JERRY & THE DIAMONDS

Teinipojista koostunut Jerry & The Diamonds sai oppia The Lively Onesin soolokitaristi Jim Masonerilta ja hänen käsialaansa on myös yhtyeen ainoaksi levytykseksi jääneen, ARC Recordsille vuonna 1964 tehdyn singlen kummatkin puolet. Tältä ainokaiselta kuuntelemme b-puolen ”Sea-N-Shoren”, joka yhdistää ihailtavasti Dick Dale -tyylistä staccato-pikkuista brittiläisen The Tornadosin ”Telstaria” mukailevaan kappaleeseen. Levyn lähetykseen lainasimme Olle Salon yksityiskokoelmasta.

VINCE TAYLOR & THE PLAYBOYS

Vince Taylorin taustabändin Playboysin liveversio Duane Eddyn ”Shazamistä” vuodelta 1963 on siinä mielessä jännä, että Taylor itse soittaa esityksessä rumpuja. Taylor ei ehkä ollut kaksinen rumpali, mutta ohjelmanumerona oli varmasti riemastuttava yllätys, kun Taylor asteli rumpujen taakse paukuttamaan.

PINKY & KILLERS

Ohjelmasarjan aikana olemme matkustelleet useissa maissa ja soittaneet tietenkin kohdemaissa tehtyä musiikkia. Japanissa olemme vierailleet useampaankin otteeseen, joten kevään viimeiseen jaksoon olemme varanneet Pinky & Killersin J-pop klassikon ”Koi no kisetsu” vuodelta 1968.

AYAKO MINASE

The Charadesin kanssa Japanissa että Suomessa keikkaillut Ayako Minase on jälleen tulossa esiintymään Suomeen, joten muistin piristämiseksi kuuntelemme Ayakon laulutulkinnan alun perin The Venturesin hittikappaleesta ”Kyoto Doll”.

JIMMY SMITH

Surfin ja rautalangan ohessa emme ole vierastaneet myöskään jatsillista ilmaisua, joten seuraavaksi otetaan muhkeaa Hammond-soundia: Lalo Schifrinin TV-sarjasävellys ”The Cat” maanmainion Jimmy Smithin esityksenä vuodelta 1964.

THE VENTURES

Kauden viimeinen IAGG-jakso on mielekästä päättää toimikuntamme ehdottaman suosikkiyhtyeen, The Venturesin esitykseen. Kappale ”The Stranger” on vuonna 1965 levytetty instrumentaaliversio musikaalikappaleesta ”Stranger in Paradise”, jonka Tony Bennett oli laulanut listan kärkeen jo 1953. Venturesille leimallisen teke-teke-kompin sisältänyt pätevä päivitys kappaleesta jäi kuitenkin ilman listasijoitusta.