INSTRO A GOGO OSA 76 (5. kausi)

Nyt kannattaa pitää korvat höröllä myös spiikkien aikana, sillä toimituksemme vieraana on levylaukkuineen legendaarinen muusikko-toimittaja-tutkija-tuottaja-kirjailija ja ennen kaikkea musadiggari, Hannu Nyberg. Miehen käsialaa ovat mm. ”Elvis elää?”, ”Olavi Virta - hurmiosta turmioon” ja tietenkin jokaisen vanhasta suomalaisesta rock and rollista ja rautalangasta kiinnostuneen lyömätön tietoteos ”Rockista rautalankaan”. Muusikkona Nyberg ansioitui 80-luvun alusta 90-luvun alkuun koossa olleen rautalankayhtye The Rangersin rumpalina. Lisäksi hän on toimittanut useita radio-ohjelmia, kuten ”Rock´n´rollin villit vuodet ” -sarjan, ja kirjoittanut lukuisia artikkeleita mm. Blues Newsiin aina 70-luvun alusta lähtien. Voimme vakavasti väittää, että tämänkertainen vieraamme on itsessään kävelevä rock and roll- ja rautalanka-ensyklopedia.

1980-luvun alkuvuosina ilmestyi Blues News-lehdessä Nybergin pitkä artikkelisarja Kannat Kattoon, jossa tutkailtiin suomalaisen rock´n´rollin alkuvaiheita. Vuonna 1984 Nyberg kokosi hieman editoiden sarjan artikkelit kirjaksi ”Rokista rautalankaan”. Nykyisin loppuunmyytyä kirjaa saa etsiä divareista kissojen ja koirien kanssa, mutta ei hätää, sillä ko. teoksen saa kätevästi lainattua ainakin Helsingin kaupungin ja Vihdin kunnan kirjastoista.

Viimeinen osa ”Sadoin sähkökitaroin” -levysarjaan ilmestyy sopivasti joulun alla. Mukana on kolme todella harvinaista singleä ja paljon ennen julkaisematonta materiaalia - eli kaikki muut paitsi nuo singlet!
Kuunteluelämystä täydentää Hannu Nybergin laatima tuhti kansivihko täynnä historiikkia sekä harvinaisia ja ennen julkaisemattomia kuvia.

Suomen ensimmäinen rock-kuningas valittiin 19.11.1959 suorassa televisioidussa loppukilpailussa, jonka voitti ylivoimaisesti 16-vuotias Kaj Järnström. Tämän jälkeen hän liittyi Onni Gideonin yhtyeen yhdeksi solistiksi ja Gideon ryhtyi Järnströmin, tai oikeammin Rock-Jerryn (mitä Gideonin keksimää nimeä hän alkoi käyttää vuoden 1960 alusta) manageriksi järjestäen tälle levytyssopimuksen Westerlundille. Westerlund julkaisi Rock-Jerryltä kaikkiaan viisi singleä ja 3 EP:tä vuoteen 1962 mennessä. Yhteistyö Gideonin kanssa sen sijaan päättyi jo kesällä -60, jonka jälkeen Rock-Jerry jatkoi keikkailua freelancerina vaihtuvien säestäjien kanssa. Videoklipissä Rock-Jerryn esiintyy Aarne Tarkaksen ohjaamassa musiikkielokuvassa Tähtisumua (1961).

Syksyllä 1962 Jerryn oli tarkoitus yhdistää voimansa The Soundsin kanssa, mutta sillä kertaa yritys jäi muutamiin harjoituksiin ja yhteen keikkaan Järnströmin valittua opiskelun musiikin sijaan. Lopulta aika edelleen jatkuvalle yhteistyölle oli kypsä 2010-2011 vuodenvaihteessa. Videotallenteessa kokoonpano The Sounds & Rock Jerry rokkaa syyskuussa 2017 ravintola Juttutuvassa. Mainitaan vielä, että täysin laakereillaan mies ei silti musiikin suhteen ollut tuossa välissä vaan häneltä ilmestyi 70-luvun puolivälissä kaksi edelleen varsin toimivaa rock and roll -albumia.

THE SUPREMES

Detroitilaisen Motown Recordsin ykkösnyrkki, kolmesta naislaulajasta koostunut The Supremes (1959-1977) teki vuosien 1964 ja 1969 välille peräti 12 listaykköstä Yhdysvalloissa. Vertailuksi mainittakoon, että ainoastaan Elvis ja The Beatles onnistuivat ylittämään tämän saavutuksen. Diana Rossin lähdettyä soolourulla 1970 alkoi Supremesin suosio hiljalleen hiipua. Albumilistan ykkössijalle 1966 nousseelta ”The Supremes A´ Go-Go`lta” valitsimme sen aloitusraidan “The Love Is Like an Itching in My Heart”. Kappale on Motownin ahkerimpien lauluntekijöiden eli Lamont Dozierin ja Hollandin veljesten, Brianin ja Eddien kirjoittama.

THE VENTURES

Yhdysvaltalaisen The McCoysin listaykköshitti ”Hang On Sloopy” sai arvoisensa kuosin myös The Venturesin instrumentaalina. ”Where the Action Is” -albumi, jolta tuo kyseinen kappale löytyy, nousi valtakunnallisen Billboard-listan 33. sijalle ja Cash Boxin listalla paria sijaa ylemmäksi.

ROCK-JERRY AND HIS MASTERS

Rock-Jerryn ensimmäinen julkaisu oli alkuvuodesta 1960 ilmestynyt EP, jonka muistettavin raita on ilman muuta Jerryn energinen ja nuoren miehen uhmakkuutta puhkuva tulkinta Little Richardin klassikosta ”Long Tall Sally”. Kappale on ensimmäinen todellinen rock and roll -levytys Suomessa, vaikka taustalla soittavat ykkösketjun studiomuusikot (Heikki Laurila, Erkki Ertamo jne.) eivät ehkä täysin olleet sisäistäneet mistä oli kysymys. Joka tapauksessa levy oli menestys ja se nousi EP-tilaston neljänneksi noin 4000:lla myydyllä kappaleella. Kaupallinen menesty yllätti levytuottajat täydellisesti ja pian järjestettiinkin jo koelaulutilaisuuksia levy-yhtiöiden etsiessä kilvan rocklaulajia omille merkeilleen keräämään teinien rahat talteen.

OLAVI VIRTA

Herranjumala! Tuli sekin päivä, kun showssamme soitetaan Olavi Virtaa… mitä seuraavaksi..? Frank Sinatraa (tulee itse asiassa ensi kerralla)!? Me go go -toimituksessa tietenkin arvostamme Olaa, ja koska vieraallamme on hyvä syy (kuunnelkaa show!) soittaa mestarin kappale, niin emme sitä vastusta. Olavi Virran laulutulkinta vuodelta 1958 mm. Dean Martinin ja Louis Priman levyttämästä hittikappaleesta ”Buona Sera” on äänitetty suoraan saksalaisen tähtiviulisti Helmut Zachariaksen instrumentaaliversion päälle. Virran versio eroaa siitä siis vain laulun ja nimen ”Buona Sera, Signorita” verran.

THE RANGERS

Helsinkiläisen The Rangersin toisen LP:n, ”Suvi-Twist” (1987), avaava ”Kodin kynttilät” on alun perin yhdysvaltalainen kantriballadi 30-luvulla, mutta meillä Suomessa se tietenkin opittiin tuntemaan Harmony Sistersin suomenkielellä 1942 levyttämänä versiona. Kappale kääntyi Rangersin toimesta sujuvasti rautalankatwistiksi.

ROCK-JERRY & THE RANGERS

Edellä mainitun Rangersin LP:n äänityssession kylkiäisinä tarttui nauhalle myös twist-versio Nat King Colen vuoden 1950 hittikappaleesta ”Mona Lisa” Kaj Järnströmin, eli tutummin Rock-Jerryn laulamana. Tämä ennen julkaisematon äänite ei ollut alun perinkään tarkoitettu julkaistavaksi vaan se syntyi puhtaasti sattumalta Järnströmin pistäydyttyä tervehtimässä kundeja Porvoon lähistöllä sijainneella studiolla. Järnström oli aikansa kuunnellut bändin musisointia, kunnes ehdotti josko vedetään yhdessä ”Mona Lisa”. Nyberg tunnusti myöhemmin, että he eivät olleet koskaan aiemmin soittaneet kappaletta. Äänite julkaistaan syksyllä 2017 poisnukkuneen Rangersin soolokitaristin ja pääasiallisen laulusolistin Christer Nybergin muistoksi.

THE REBELS

Rebels oli vuosina 1961-1965 toiminut mikkeliläinen rautalankabändi, jonka ohjelmisto koostui mm. The Shadowsin ja The Soundsin kappaleista sekä omista sovituksista tutuista ralleista. Levytysstudioon ei bändi päässyt, mutta onneksi jälkipolville on säilynyt muutamia äänitteitä, kuten ennenjulkaisematon rautalankasovitus ”Saku Sammakosta”, ”Froggy Went a Twisting”, vuodelta 1963. Kappale tulee löytymään myös lähiaikoina julkaistavalta ”Sadoin sähkökitaroin extra 5” -kokoelmalevyltä.

THE SOUNDS

Modernin instrumentaalimusiikin maailmanvalloitus oli alkanut jo mm. The Shadowsin ”Apachesta” ja The Venturesin ”Walk Don´t Runista”. Kappaleet tunnettiin hyvin myös Suomessa, mutta varsinainen rautalankavillitys alkoi meillä vasta The Soundsin ensimmäisen singlen, A-puolellaan vanhasta kansansävelmästä twistiksi muokatun ”Emman” myötä. Levy nousi listaykköseksi keväällä 1963 ja sitä myytiin ilmestysvuotenaan Suomessa yli 20.000 kappaletta, ja rautalangan luvatussa maassa, Japanissa, kymmenkertaisesti (Japanin painoksissa tosin ”Mandschurian Beatin” oli vaihdettu A-puoleksi). Suuren painosmääränsä vuoksi levy on edelleen helposti ja kohtuuhintaisesti löydettävissä - mainittakoon toimituksemme pienenä joululahjavinkkinä.

THE PYRAMIDS

Kalifornialainen surf-yhtye The Pyramids nousi ”Penetrationilla” Billboard Hot 100 -listan 20:n kärkeen alkuvuodesta 1964. Kappale oli alun perin julkaistu jo edellisen vuoden lokakuussa singlen B-puolena, mutta suosion yllättämänä se siirtyi seuraavassa (isommassa) painoksessa A-poskelle. Musiikkitrendit muuttuivat kuitenkin nopeasti ja Pyramidsin tarina meni kokolailla samaan tapaan kuin ympäri maailmaa monilla muillakin kitarabändeillä - se jäi britti-invaasion jalkoihin ja lopetti suosion hiipuessa toimintansa vuoteen 1965 mennessä.