INSTRO A GOGO OSA 77 (5. kausi)

Vuoden 2017 päätösjaksossa niputamme hieman viidennen kauden tuntemuksia, mutta samalla maalailemme jo tulevaisuuden visioita ensi vuonna alkavasta kuudennesta kaudesta. Show´n tuoksinnassa kilistelemme myös Frank Sinatran syntymäpäivän (12.12.1915) kunniaksi ja elokuvakatsauksessa tarkastelemme liki päivälleen 50 vuotta sitten ensi-iltansa saanutta Michael Cainen tähdittämää Harry Palmer -elokuvaa ”Billion Dollar Brain”, jonka ulkokohtauksista valtaosa kuvattiin Helsingissä. Musiikki on jälleen, totta kai, ensiluokkaista ja monipuolista, pitäen sisällään mm. fuzz-rouhetta, urku-kirnuamista, eleki-rautalankaa ja elokuvamusiikkia. Shown juontaa The Original Dynamic Duo - Jari Moberg ja Janne Örnberg.

Linkki tämänkertaisen show´mme päähenkilöiden, Michael Cainen ja Frank Sinatran, välillä on Nancy Sinatra, jonka kanssa Caine seurusteli lyhyen aikaa 60-luvun puolivälissä. Nancy muisteli myöhemmin entistä poikaystäväänsä: - Hän oli yhtä cool sisältä kuin mitä näytti ulospäin, mutta minä näytin sille koppavalle cockney-paskiaiselle kuka on coolein, olenhan hemmetti soikoon sentään Nancy Sinatra! Frank Sinatra suhtautui tiettävästi silti suopeasti mahdolliseen vävyehdokkaaseensa. Olivathan he molemmat raivanneet tiensä tähteyteen vaatimattomista oloista sinnikkyydellä ja kovalla työllä.

Michael Caine kuvasi alkuvuodesta 1967 kolmatta Harry Palmer -agenttiseikkailua mm. Helsingissä, Turussa ja Porvoossa. Ken Russellin ohjaamassa ”Billion Dollar Brain” -elokuvassa (suom. Miljardin dollarin aivot) brittiagentti päätyi nimenomaan Helsinkiin, ei Venäjälle, jota vielä Neuvostoliiton aikaan Suomi ja eritoten Helsinki usein saivat valkokankaalla esittää.

Elokuvan kuvauksissa Helsingissä nauhoitetussa radiohaastattelussa Caine kertoo sekä Harry Palmerin uusista kuulumisista että filmaamisesta kylmässä Suomessa. Kuvausryhmälle tuotti vaikeuksia nimenomaan kylmyys, josta varsinkaan kamerat eivät pitäneet. Suomen-kuvauksissa tuotannon täkäläisenä yhteyshenkilönä toimi Åke Lindman, joka yhdessä myöhemmän vaimonsa Pirkko Mannolan kanssa nähtiin itse filmissä avustajatehtävissä. Neuvokkaan suomalaisen sankarittaren rooliin koekuvattiin useampiakin kotimaisia kaunottaria, mutta osan sai lopulta ranskalainen Françoise Dorléac, joka menehtyi traagisesti ennen elokuvan ensi-iltaa vain 25-vuotiaana liikenneonnettomuudessa Ranskan Rivieralla. Hän oli näyttelijä Catherine Deneuven vanhempi sisar.

Syyskausi 2017 päätetään jouluisissa tunnelmissa The Spotnicksin riehakkaaseen versioon mm. Bing Crosbyn, The Ronettesin ja lukuisen muiden huippuartistien ja yhtyeiden levyttämään ”Sleigh Rideen”.

THE VENTURES

The Venturesin agentti- ja supersankariaiheinen nimetön, mutta usein aloitusraitana kuultavan ”Batman Themen” nimellä tunnettu albumi singahti 1966 Yhdysvalloissa albumilistan sijalle 42. Tältä mainiolta levyltä poimimme ”Zocko” -nimisen kappaleen, joka on itse asiassa mehevän fuzz-kuorrutuksen saanut versiointi The Hollywood Persuadersin vuotta aiemmin tekemästä ”Drums A-Go-Go” -kappaleesta.

FRANK SINATRA

Frank Sinatrasta ja muista ratpackiläisistä olemme puhuneet useasti, mutta koska heidän musiikkinsa tyylikkyydestä huolimatta ei edusta go-go genreä, niin soittamisen olemme jättäneet väliin… toistaiseksi. Sinatran 1969 julkaistulta ”My Way” -albumilta löytyy peräti kaksi pop-coveria: The Beatlesin ”Yesterday” ja Simon & Garfunkelin ”Mrs. Robinson”, joista kuunteluun valitsimme jälkimmäisen. Täysin Vanha sinisilmä ei kuitenkaan heittäytynyt popmusiikin uusimpien virtausten vietäväksi vaan kummatkin kappaleet hän esitti omintakeisella crooner-tyylillään.

ADAMS BOYS

Kreikkalainen Adams Boys oli ensimmäisiä länsimaista popmusiikkia maassaan esittänyt yhtye. Alun alkaen jazzilla 50-luvun lopulla aloittanut, mutta nopeasti pop- ja rock-musiikkiin vihkiytyneeseen yhtyeeseen kuului myös sekä nais- että miessolisti, mutta tapamme mukaan suosimme instrumentaalitulkintoja, joten 1965 levytetty ”Mafia” toimikoot mallina kreikkalaisesta go-go´sta.

RICHARD RODNEY BENNETT

Säveltäjä ja jazzpianisti Richard Rodney Bennett (1936-2012) teki huikean uran TV- ja elokuvasävelmien parissa kotimaassaan Englannissa, mutta myös Yhdysvalloissa. Bennett oli peräti kolme kertaa Oscar-ehdokkaana parhaan musiikin kategoriassa vuosina 1967 (Far from the Madding Crowd), 1971 (Nicholas & Alexandra) ja 1974 (Murder on the Orient Express). Näistä merkkiteoksista emme silti valinneet näytettä vaan nappasimme teemakappaleen 1967 valmistuneesta agenttiseikkailusta ”Billion Dollar Brain”.

ANDRÉ BRASSEUR

Belgialainen urkuri André Brasseur nautti 60-luvun puolivälissä suosiota kotimaansa lisäksi Englannissa, jossa hänen 1965 julkaistu (tupla A-puolinen) singlensä ”The Kid/Holiday” soi useimpien go go -klubien levylautasella - valitsimme tyylinäytteeksi ”Holidayn”. Vielä samana vuonna hänen ”Early Bird” singleään myytiin maailmanlaajuisesti yli kuusimiljoonaa kappaletta. Tämän huipun jälkeen Brasseurin ura jatkui tasaisena, mutta vuoden 1965 hittiputkeen hänen ei enää onnistunut nousta.

YUZO KAYAMA AND THE LAUNCHERS

Yuzo Kayaman, usein käyttämällään Kosaku Dan -nimellä, säveltämä eleki-klassikko ”The Angry Man” löytyy hänen vuonna 1966 julkaistulta ”Exciting Sounds of Yuzo Kayama” -albumilta.

THE SPACEMEN

Japanissa Kawasagin kaupungissa 60-luvun alussa Florida-nimisenä amerikkalaistyylisenä tanssibändinä aloittanut, mutta eleki-buumin pyyhkäistessä tsunamin lailla yli valtakunnan, muuttui tyyli rankemmaksi ja nimi avaruusajan mukaisesti The Spacemeniksi. Vuosien 1964 ja 1967 välisenä aikana syntyi peräti seitsemän LP-levyä ja nippu singlejä. Näiden menestysvuosien jälkeen avaruusmiehet hajaantuivat uusiin ryhmiin. 1965 julkaistulta ”Hawaiian Surf Guitar” -EP:n A-puolen toisella raidalla ”On a Tropic Night” yhdistellään Japanin mollisävytteisiä kansansävelmiä ja vauhdikasta kalifornialaista surf-musiikkia parhaaseen eleki-tyyliin.

THE SPOTNICKS

Koska nyt on joulu, niin on enemmän kuin sopivaa päättää viides kausi The Spotnicksin jouluteemalevyltä ”In Winterland” (1966) valittuun ”Sleigh Rideen”, joka on useaan otteeseen versioitu yhdysvaltalainen joululaulu 1950-luvulta. Hyvää joulua.