INSTRO A GOGO OSA 93 (7. kausi)

Tämänkertaisen IAGG Radio Shown teemana ovat uutuuslevyt. Vakioäänenä toimiva Janne Örnberg on pyytänyt vieraakseen niitä valikoimaan ja niistä puhumaan DJ:nä ja rock and rollin äänitorvena toimivan Big Beat Magazinen toimittajana tunnetun Kati Järven.

Ohjelman taustalla kuuluvista laineiden liplatuksista ja tuulenhavinasta voitte päätellä, että olemme jälleen mobilisoineet studiomme ja lähteneet hellettä karkuun, tällä kertaa Munkkiniemen rantaan merelliseen miljööseen legendaarisen Kalastajatorpan välittömään läheisyyteen Café Torpanrantaan.

Luvassa on instrumentaalista ja laulettua tulkintaa niin kotimaisilta suosikeilta kuin ulkomaisilta tekijöiltä: Esa Pulliainen C-Combo, Larry Peninsula ja Nieminen & Litmanen Helsingistä, The Rhum Runners Ranskasta, The Limboos Espanjasta, Samantha Fish ja Jack La Botz Yhdysvalloista sekä Billie & The Kids Kroatiasta.

Madridilaisen The Limboosin ”Limbootica” -albumin kappaleesta ”Blue Dream” löytyy myös veikeä 50-luvun lopun space age -sävyjä hyödyntävä musiikkivideo.

Missourilainen blueslaulaja ja -kitaristi Samantha Fish julkaisi 2017 maaliskuussa soul-covereita sisältäneen ”Chills & Fever” -albumin, jonka nimikappaleesta löytyy myös tyylikäs ja hauska musiikkivideo.

Niin ikään tässä jaksossa esiteltävältä chicagolaiselta Jake La Botzilta löytyy tuore musiikkivideo ”Sunnyside” -albumilta löytyvään ”How I Wish She Was Mine” -kappaleeseen, jolta voi bongailla herran muusikko- ja näyttelijäkamuja.

Niemisen ja Litmasen musiikkiin on alusta alkaen kuuluneet vahvasti elokuvamusiikkielementit, joten uuden ”Sävyjä” -albumin avausraita ”Tehtävä Nevajoella” kääntyi siis vaivattomasti lyhytelokuvan muotoon. Sen käsikirjoitti duon urkuri Sami Nieminen, joka vastasi myös ohjauksesta yhdessä muusikkonakin tunnetun Pasi Rytkösen kanssa. Rytkösen käsityötä on myös elokuvan kuvaus ja editointi.

ESA PULLIAINEN & C-COMBO

Agents-kitaristi Esa Pulliainen perusti C-Combon jo edellisen vuosikymmenen puolella ns. cocktailbändiksi erinäisiin tilaisuuksiin, joihin Agentsin koko ja volyymitaso olisi ollut täysin ylimitoitettu. Triona soittavan muut jäsenet ovat basisti Kai Pulliainen ja rumpalina paremmin kitaristina tunnettu Toni ”El Blanco” Liimatta. Ensimmäinen C-Combon albumi ilmestyi 2013 ja sen jälkeen pari on julkaistu yhteistyössä pianisti-laulaja Marko Julkusen alias Mr. Breathlessin kanssa. alkukesästä 2018 ilmestyneellä uudella albumilla, ”Shaking All Overilla”, ollaan jälleen täysin instrumentaalisen tulkinnan ytimessä, kuten Pulliaisen raikas tulkinta vanhasta The Shadowsin hitistä ”F.B.I.” osoittaa.

THE RHUM RUNNERS

Ranskalainen The Rhum Runners on ehtinyt muutaman vuoden olemassaolon aikana kerätä suuren kansainvälisen fanilauman estottomalla ja eksoottisella beat-musiikillaan (sekä laulettuna että instrumentaalisena), joka yhdistelee mukavasti eri tyylilajeja. Tämän tulette huomaamaan valitsemamme 2017 julkaistun ”Harbour Fever” -EP:n nimikappaleesta, jossa kuuluu vaikutteita myös Perez Pradon big band mambosta.

THE LIMBOOS

Espanjalainen The Limboos ilmoittaa tyylikseen exotic rhythm and bluesin, ja sehän on oikein kuvaavaa, kun lisätään vielä mausteita lattarirytmeistä, kuten mambosta ja siitä kehittyneestä bossa novasta. Varsin käytetty cocktail 50- ja 60-luvun taitteessa, joskin sittemmin harvemmin nautittu. 2017 ilmestyneeltä toiselta pitkäsoitolta ”Limbootica” soittovuoron saa showssamme hivenen huppelissa fraseeraavan Dean Martinin mieleen tuova ”Calypso Drunk”.

JAKE LA BOTZ

Chigacolainen bluesmuusikko ja näyttelijä Jake La Botz aloitti uransa jo 80-luvulla. Hän on ehtinyt näytellä mm. Willem Dafoen rinnalla ”Animal Factoryssä” (2000) ja Sylvaster Stallonin rinnalla ”John Rambossa” (2008), mutta parhaiten hänet tunnetaan silti muusikkona. La Botzin 2017 julkaistulta ”Sunnyside” -LP:ltä valitsimme soitettavaksi muhevasti americanan osa-alueita yhdistävän ”Hobo on a Passenger Train”.

BILLIE & THE KIDS

Kroatialaista musiikkia ei showssamme ole aiemmin soitettu, mutta tämä seikka korjataan tässä jaksossa. Zagrebissa päämajaansa pitävän 8-henkisen Billie & The Kidsin repertoaari pitää sisällään 50-lukuista rhythm and bluesia ja jump bluesia unohtamatta New Orleansin sävyjä. Bear Familyn äskettäin julkaisemalta ”Soulful Woman” -albumilta nappasimme kuunteluun avausraidan ”I Won´t be Your Fool”.

LARRY PENINSULA

Oulusta lähtöisin oleva, mutta sittemmin helsinkiläistyneen Lauri Niemenmaan alias Larry Peninsulan helmikuussa ilmestynyttä esikoisalbumia ”Country Music Only” on hehkutettu jopa kantrin synnyinmaassa asti. Peninsula ei ole paitsi säveltänyt levyn kappaleita, vaan suurimmaksi osin myös soittanut kaikki instrumentit sekä nauhoittanut ja miksannut. Maistiaisiksi tarjoamme albumin ainoan suomenkielisen esityksen ”Saimaa”.

SAMANTHA FISH

Missourilainen blueslaulaja, lauluntekijä ja kitaristi Samantha Fish on 2009 alkaneen uransa aikana ehtinyt julkaista jo kahdeksan albumia. Pääpaino Fishin tuotannossa on ollut räväkkä blues ja bluesrock, mutta 2017 alkuvuodesta ilmestyneellä ”Chills & Fever” -albumilla esitteli myös soulimpaa puoltaan. Skaalan laajentaminen jatkui saman vuoden loppupuolella ilmestyneellä ”Belle of the Westillä”, jossa Fish otti askeleen kantrimpaan suuntaan. Tästä malliksi albumin päätösraita ”Gone for Good”.

NIEMINEN & LITMANEN

Rumpali-perkussionisti Juha Litmasen ja Hammond-urkuri Sami Niemisen neljännen albumin valmisteluun kului useampi vuosi, vaikka lopulta kaksikon päästyä vauhtiin levyn äänitykseen ei mennyt kuin pari viikkoa ja se julkaistiin tämän vuoden toukokuussa. Pelkästään hyviä arvosteluja saanut Bluelight Recordsin julkaisema ”Sävyjä” tarjoaa jälleen tuhdin paketin boogaloo-ilottelua ja mukaansatempaavaa tanssijazzia, mutta aiempaa enemmän myös tummempia sävyjä. Me päätimme kuitenkin valita showmme ankkuriksi albumin avausraidan ”Tehtävä Nevajoella”, jonka hulvattomasti eteenpäin työntävä meno tuo mieleen 70-luvun eurooppalaisten jännitysrainojen soundtrackit.