INSTRO A GOGO OSA 98 (7. kausi)

Tällä kertaa olemme kuulijoiden toiveesta varanneet kokonaisen jakson rautalankamusiikille. Liikkeelle lähdetään Ruotsista, josta ensimmäisenä myös Suomeen kantautuivat tuon kapinallisen ja räikeän kovaäänisen instrumentaalirockin äänet. Göteborgilaisella The Spotnicksilla (kuvassa) olikin suuri vaikutus Suomen rautalankagenren syntyyn. Mallia otettiin toki The Shadowsin ja The Venturesin levyiltä, mutta ruotsalaiset edelläkävijät kävivät näyttämässä Suomessa mallia ihan konkreettisesti konsertoimalla maaperällämme. Tuosta aikakaudesta löytyy toki huisin jänniä anekdootteja, vaikka kuinka moneen ohjelmaan, mutta me koetamme tarjota tämän puolentunnin aikana mahdollisimman monipuolisen paketin vanhempia ja uudempia, kotimaisia ja ulkomaisia esityksiä. Sitten ei muuta kuin rautalangat soimaan.

Kansainväliseen tähteyteen nousseen göteborgilaisen The Spotnicksin syntyhistoria juontaa pitkälle 1950-luvun puolelle. Yhtyeen esimuotona toimi Björn Thelinin (laulu ja basso) ja Bo Starander (laulu ja komppikitara) 1956 muodostama duo The Rebels, johon seuraavana vuonna liittyi mukaan soolokitaristiksi Bo Winberg. Tätä seurasi Rock-Teddy & The Blue Caps, jonka laulusolistina, Rock-Teddynä, toimi Thelin. 1958 yhtye muutti nimensä The Frazersiksi ja rumpujen taakse asettui Ove Johansson. Ahkeran keikkailun ansiosta yhtyeen soittotaito oli hioutunut jo ammattimaiseksi, kun he 1961 solmivat levytyssopimuksen Karusell Recordsin kanssa, ja vaihtoivat managerinsa Roland ”Gusten” Ferneborgin ehdotuksesta nimensä Spotnicksiksi. Samalla päävokalistiksi siirtynyt Starander vaihtoi esiintyjänimensä Bob Landeriksi. Kuvassa yhtye hupsuttelee usein käyttämissään esiintymisasuissa Lontoon keskustassa 1962.

Rautalanka voi edelleen hyvin Suomessa ja erilaisia tapahtumia, pienempiä ja isompia, järjestetään läpi vuoden. Uutena tulokkaana kalenteriin on ilmestynyt Tawastia Rautalanka Rumble, joka järjestetään ensimmäistä kertaa ensivuoden tammikuussa Hämeenlinnassa hotelli Aulangossa.

THE REBELS

Björn Thelinin ja Bo Staranderin 1956 muodostama duo muuttui Bo Winbergin mukaantulon myötä trioksi. Kokoonpano keikkaili satunnaisesti aina vuoteen 1959. Mitään levytettyä materiaalia koplalta ei löydy, mutta toimituksemme onnistui kaivamaan arkistoista em. vuonna äänitetyn demonauhan, jossa kuullaan Thelinin ja Staranderin yhdessä laulamana koko ryhmän ihaileman Gene Vincentin hittikappaleen ”Be Bop A Lula”.

THE FEENADES

1961 Suomesta ei vielä löytynyt levytyskypsiä rautalankayhtyeitä, joten Fazerin Osmo Ruuskanen kääntyi tukholmalaisen kollegansa Stig Andersonin puoleen. Anderson järjesteli tuolloin myös Spotnicksin asioita ja ehdotti, että yhtyeen kitaristi Bo Winberg voisi ehkä auttaa. Winberg tekikin Peter Winsnesin (joka myöhemmin liittyi Spotnicksiin) kanssa autotallistudiossaan trikkiäänityksenä neljä kappaletta tilausrautalankaa Suomen markkinoille. Yhtye nimettiin The Feenadesiksi ja ensimmäisenä näistä neljästä äänitteestä julkaistiin singlenä loppuvuodesta 1961 ”Kon-Tiki” ja B-puolella ”Theme from Leningrad”, jonka valitsimme kuunneltavaksi.

THE SPOTNICKS

Vuonna 1961 levyttämään päässyt The Spotnicks oli tuolloin jo harjaantunut ryhmä. Olihan nuoret miehet soittaneet yhdessä jo vuosia, joten levy-yhtiöllä oli valmis paketti studioon vastaamaan tuolloin erittäin muodikkaaksi nousseen instrumentaalirockin kysyntään. Yhtye kohosikin suosiossaan maailmanlaajuiseen luokkaan ja listasijoituksia tipahteli Englantia, Saksaa ja jopa Australiaa ja Japania myöten. Valitsimme Spotnicksin ensimmäiseltä LP-levyltä soitettavaksi ”Johnny Guitarin”, joka on tietenkin tuo tuttu teemakappale 1954 ensi-iltansa saaneesta samannimisestä westernklassikosta.

JACK & THE SHARPERS

Ruotsista siirrytään Tampereelle Sharpersin treenikämpälle ja vuoteen 1964. Shadows-linjan mukaisten instrumentaalien lisäksi yhtyeen repertoaariin sisältyi myös lauluesityksiä. Näytteeksi sanojemme pontimeksi päästetään Jack eli Juha Räsänen ääneen. Jackin tyyni ja konstailematon tulkinta ”Johnny B. Goodesta” on jännässä ristiriidassa kappaleen alkuperäisen riehakkuuden kanssa, mutta se paljastaa, että Chuck Berry kuului jo ennen britti-invaasion vaikutusta nuorisobändien ohjelmistoon (ainakin Tampereella) toisin kuin usein aiemmin on luultu. Samana vuonna yhtye levytti myös ainoaksi jääneen (laulu)singlen. Kokoonpano oli aktiivisesti toiminnassa 1962-1968.

PEKKA TIILIKAINEN & BEATMAKERS

Vuosiksi venyneeltä keikkatauolta paluun tehneeltä Pekka Tiilikainen & Beatmakersiltä ilmestyi keväällä, 30-vuotisjuhlansa kunniaksi, uunituore englanninkielinen albumi ”Used Guitars Etc.”. Sitä soittelimmekin jo ohjelmasarjan kevätkautena, ja nyt otetaan maistiaiset äskettäin julkaistulta live-levyltä ”Live in Holland”, joka on äänitetty viime vuoden lokakuussa Cliff Richard & The Shadows Meetingissä. ”Wrong Planet” on alun perin yhdysvaltalaisen Los Straitjacketsin kappale vuodelta 1996.

THE FANTOMS

1980 perustettu englantilainen The Fantoms on hieman syyttä katveeseen jäänyt englantilaisten ns. pre-Beatles-aikakauden rock and rollia ja rautalankaa esittävien bändien joukossa. Tämä johtuu tietenkin siitä, että yhtye ei ole tehnyt kuin kolme 80-luvun alussa julkaistua singleä. Tätä puutosta paikkaamaan saatiin reilu 10 vuotta sitten kaksi ennenjulkaisemattomia nauhoituksia sisältävää CD-levyä, joista valikoimme yhtyeen oman instrumentaalisävellyksen ”Satellite” vuodelta 1981.

THE CHARADES

Helsinkiläiseltä pitkänlinjan instrumentaalirockyhtyeeltä ilmestyi kesän aikana ”In Japan Vol. 2”, keväällä ilmestyneen volume ykkösen jatkeeksi. Tyylinäytteeksi ko. EP-levyltä nappasimme The Charadesin modernimpaa tyyliä edustavan, mutta edelleen vahvasti 60-lukuisia rautalanka- ja eleki-sävyjä sisältävän originaalikappaleen ”Cool Japan Theme”.

THE HURRICANE STRINGS

Rotterdamilainen The Hurricane Strings muodostui neljästä Noorlanderin veljestä, joista rumpalina toiminut kuopus oli perustamisvuonna 1960 vasta 12-vuotias. Yhtye saavutti menestystä useammassakin bändikilpailussa ennen kuin levytysura aukesi 1961. Ensimmäisenä levytettäväksi valittiin Ricky Nelsonin suuri kansainvälinen hitti ”Hello Mary Lou” - instrumentaalinapa tietenkin. Tätä seurasi 1962 single, joka sisälsi lisää lainoja: The Tornadosin ykköshitti ”Telstar”, kääntöpuolellaan The Fentonesin ”The Mexican”, jonka valitsimme näytteeksi tältä usein Alankomaiden Tornadosiksi kutsutulta yhtyeeltä. 1965 mennessä rautalankakauden päätyttyä lopetti myös Hurricane Strings.

TONI ROSSI & SINITAIVAS

90-luvun alusta puoliväliin tiheästi keikkaillut Toni Rossi & Sinitaivas julkaisi myös kolme varsin hyvin myynyttä albumia ja nipullisen singlejä ennen kuin ryhmän jäsenet erkanivat omille poluilleen. Nykyään tämä rokin ja iskelmän välimaastossa liikkuva kopla tekee valitusti muutamia täsmäkeikkoja vuodessa. Valitsimme näytteeksi yhtyeen kitaristin Kari Kukkolan instrumentaalisävellyksen ”Algeciras” vuonna 1992 julkaistulta ”Katseet kertovat” -albumilta.