INSTRO A GOGO OSA 99 (7. kausi)

On jälleen Instro a Go Go Radio Show´n jokavuotisen Halloween Specialin aika.

Alun perin juhla kuului pakanalliseen kelttiläiseen kansanperinteeseen. Talvikauden alkamisen juhla, jolloin vainajien henkien vaelluksen ihmisten keskuudessa uskottiin olevan vilkkainta. Suomessa vastaavanlainen juhla tunnettiin kekrinä ennen kuin se sulautettiin kristillisten oppien mukaisesti pyhäinmiestenpäiväksi.

Tällä kertaa emme ole valinneet lähdemateriaalia angloamerikkalaisesta kauhuperinteestä vaan pysyttelemme suomalaisissa kauhutarinoissa. Ihmisiä ovat aina kiinnostaneet tarinat toisesta todellisuudesta, jonka asukkaat joskus vierailevat keskuudessamme. Yliluonnolliset ilmiöt ja kummitukset elävät edelleen varsin voimakkaasti myös kotimaisessa kertomusperinteessä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoihin on koottu valtava määrä suomalaisia kummitustarinoita, joten tämän vuoden Halloween Party on vietetään kotoisten kummitusten, räyhähenkien ja enteiden parissa.

Usein kummitus liittyy jollain tavalla moraalisiin asioihin - selvittämättä jäänyt raskas rikos, kuten murha. Kummitusjutuissa on kyse maailmanjärjestyksestä. Asioiden pitää sujua tietyllä tapaa - oikein - tai muuten niihin puututaan henkimaailman puolelta. Räyhähenget ovat toki oma lajinsa, mutta yleensä kummitukset ovat vaarattomia ja useimmiten kummittelu loppuu, kun taustalla oleva selvittämätön asia on saatu jollain tapaa kuntoon. Esimerkkinä Zacharias Topeliuksen kauhuromanttinen romaani ”Linnaisten viheriä kamari (1859), jonka ohjasi ”Linnaisten vihreä kamari” -nimiseksi elokuvaksi Valentin Vaala 1943 pääosissa Regina Linnanheimo ja Rauli Tuomi.

Erik Blombergin 1952 ohjaama ”Valkoinen Peura” on eksoottiseen ja hyiseen Lappiin sijoittuva suomalaisen elokuvataiteen merkkiteos, joka sai aikanaan monia kansainvälisiä tunnustuksia, ja se palkittiin myös Cannesin elokuvajuhlissa vuonna 1953. Elokuvan kantavana ideana on tietämättään noitien sukuun kuuluvan Mirjami Kuosmasen esittämän Piritan muuttuminen peuraksi: noituus, joka puhkeaa määrätyissä olosuhteissa ja aluksi vasten naisen tahtoa, kunnes hän vähitellen ryhtyy käyttämään taikavoimaansa tietoisesti ja tuhoavasti.

Mika Waltarin näytelmään perustuvassa Roland af Hällströmin 1952 ohjaamassa ”Noita palaa elämään” arkeologit kaivavat esiin 300 vuotta vanhan noidan ruumiin paikallisten asukkaiden varoituksista huolimatta. Mirja Manen näyttelemä noita pistääkin tuulemaan päästyään ylös suohaudastaan ja sekoittaa totta kai miesten päät. Elokuvan alastomuuskohtaukset herättivät aikoinaan kohua, ja niiden ansiosta se myytiin sekä Yhdysvaltoihin että Länsi-Saksaan. Kömpelyydestä ja tahattomasta koomisuudestaan huolimatta af Hällströmin teos on kuriositeettina mielenkiintoinen.

Suomalaisia kummitustarinoita on vuosikymmenten aikana koottu kirjoihin ja kansiin lukuisia kertoja. Toimituksemme suosittelee Halloween-lukemiseksi, lähdemateriaalinakin käyttämiemme, toimittaja ja ohjaaja Sami Aaltosen 2002 julkaistua ”Aavetaloja” sekä filosofi ja tietokirjailija Eero Ojasen 2016 julkaistua ”Suurta suomalaista kummituskirjaa”. Molemmat teokset sisältävät mielenkiintoisia yliluonnollisia tapauksia aina 1500-luvulta lähtien lähipäiviin saakka.

SCREAMING LORD SUTCH

Suomessakin pariin otteeseen 80- ja 90 -luvulla vieraillut David Sutch alias Screming Lord Sutch (1940-1999) oli kauhurockin pioneeri ja mm. Alice Cooperin esikuva. Sutchin taustabändiin The Savagesiin kuului eriaikoina huomattava määrä keskeisiä englantilaisia rockmuusikoita, kuten mm. Ritchie Blackmore, Jimmy Page, Jeff Beck, Noel Redding, Jon Lord, Nicky Hopkins, Mitch Mitchell, Bobbie Clarke, Clem Cattini, Nic Simper, Little Carlo ja Ray Neale. Sutchin ensimmäinen levytys oli studiovelho Joe Meekin tuottama “Till the Following Night” joulukuussa 1961.

THE STRANGERS

Saukin eli Sauvo Puhtilan sanoittamaan tekstiin sävellyksen tehneen Erkki Melakosken ”Balladi Olavinlinnasta” nousi suureksi hitiksi Annikki Tähden levytyksenä 1956. Synkeä balladi päätyi myös The Strangersin järjestyksessä toiselle singlelle, hitiksi nousseen ”Kolme kitaraa” B-puolelle 1963. Kappaleen mystistä ilmapiiriä tihennettiin basso- ja bongosooloilla, Jaakko Salon spiritistisillä uruilla ja vieläpä yhtyeen basistin Kari Bergströmin loihtimalla tuuliefektillä. Kaiken kaikkiaan Scandia-Musiikki käytti kilpailijoihinsa verraten tavallista enemmän vaivaa pelkäksi ohimeneväksi muotioikuksi solvatun rautalankalevytyksen tekemiseen.

KENNY & THE FIENDS

Muutamia surf/rock-instrumentaaleja levyttänyt yhdysvaltalainen Kenny & The Fiends oli voimissaan 1962-1965. Ensimmäinen single ”House on Haunted Hill” on yhtyeen originaalikappale, vaikka tuo mieleen ”Istanbul” -nimisen kanadalaisen The Four Ladsin kansainvälisen hitin vuodelta 1953.

LARRY & THE BLUE NOTES

Texasilainen Larry & The Blue Notes sai alkunsa Halloween bileissä 1962. Alkuun yhtyeen repertoaari koostui pääasiassa instrumentaaleista mm. kalifornialaisten surf-bändien ja Freddie Kingin inspiroimana. Keväällä 1965 julkaistiin heidän ensimmäinen singlensä ”Night of the Phantom”. Alkuperäisessä nauhoitteessa ”Phantomin” tilalla oli ”Sadist”, mutta levyn tuottaneen Major Bill Smithin mielestä se ei ikinä pääsisi radiosoittoon, jos kappaleessa mainittaisi tuo sana. Alkuperäinen ”Night of the Sadist” julkaistiin ensimmäisen kerran vasta 1984 ”Back from the Grave, Vol.4” -LP-kokoelmalla. Yhtyeen epätasainen levytysura (välillä eri nimelläkin) jatkui aina hajoamiseen asti vuoteen 1968.

THE PHANTOM FIVE

The Phantom Fivestä ei juurikaan löydy tietoa, mutta jäljet johtavat Indianaan, jossa yhtye julkaisi ainoaksi jääneen horror-surf-singlensä mystisellä Skull -levymerkillä alkuvuodesta 1964.

KIP TYLER

Edellisen esiintyjän tapaan chicagolainen Kip Tyler aloitti soittamalla high school -bändeissä ja pääsi pieneen rooliin nuorisoelokuvassa ”Rock, Pretty Baby” 1956. Tämä poiki levytyssopimuksen Deccalle, jossa Tyler kokeili erityylejä rajusta rock and rollista aina bossa novaan. Varsinaista läpimurtoa ei miehen kohdalle koskaan osunut ja hän katosikin julkisuudesta 1965 viimeisen singlen jälkeen. 1958 julkaistu ”She´s My Witch” vuodelta 1958 on kuitenkin pitänyt huolen ettei miestä ole unohdettu, sillä kappale on myöhemmin ollut kovassa käytössä ja sen ovat levyttäneet useat bändit, kuten mm. The Fuzztones, The Radiacs ja lahtelainen Sam & The Zombies.

STEVE KING & THE ECHELONS

Chicagolainen radiopersoona ja tuottaja Steve King kokeili yhden singlen verran onneaan myös levylaulajana ennen varsinaista läpimurtoaan eetterissä. Mercury Recordsin lokakuussa 1962 julkaisema Kingin itse säveltämä ja sanoittama demoninen ”Satan is Her Name” jäi ilman sen kummempaa huomiota, mutta on myöhemmin vakiinnuttanut asemansa kauhurockin kulttiklassikkona.

THE SCAFFOLDS

Syksyllä 1961 perustettu helsinkiläinen The Scaffolds aloitti aikakauden tyylille tavanomaisesti rautalangalla. Tai ehkäpä sana ”tavanomainen” ei tee oikeutta Scaffoldsin kohdalla, sillä kyseessä on todellinen tyylilajinsa pioneeri niin perustamispäivänsä kuin ensimmäisen levyjulkaisun perusteella. Yhtye oli myös ensimmäisiä rautalankayhtyeitä, joka pestasi vakinaisen laulusolistin riveihinsä - Cay Karlsson loppuvuodesta 1962. Lisäksi yhtye teki suomalaista rock-historiaa esiintymällä kesällä 1964 legendaarisella Star-Clubilla Hampurissa, ensimmäisenä ja tiettävästi ainoana suomalaisena yhtyeenä. Lisäksi Scaffolds sävelsi muutamia alkutaipaleen traditionaalisia instrumentaaleja lukuun ottamatta omat kappaleensa. Soitettava kappale on kuitenkin poikkeus säännössä, sillä huhtikuussa 1964 julkaistu instrumentaali ”Ghost Train” on alun perin englantilaisen Bert Weedonin levytys vuodelta 1961.